Segons l’acord, el Consorci serà l’administració competent de la depuradora, de tres estacions de bombament i de 8,3 km de col·lectors en alta
La Sala de la Capella del Palau Tolrà ha acollit aquest matí la signatura del conveni mitjançant el qual el Consorci Besòs Tordera assumirà la competència del sanejament en alta del municipi. L’acord suposa que aquest organisme gestionarà a partir d’ara l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR), tres estacions de bombament i 8,347 quilòmetres de col·lectors en alta.
L’acte de signatura ha comptat amb l’assistència de l’alcalde, Ignasi Giménez, i del president del Consorci Besòs Tordera, Sergi Mingote, a més dels regidors de Sostenibilitat i Medi Natural, Aleix Canalís, i de Planejament, Pepe González, i del gerent del Consorci, Albert Solà.
La gestió del sistema implica les següents funcions: l’operació, manteniment i reposició de les obres i instal·lacions de sanejament en alta; la intervenció administrativa dels abocaments al sistema, que inclou l’autorització d’abocament, la inspecció, la sanció i el rescabalament de sobrecostos d’explotació; i la intervenció administrativa de les connexions de nous cabals al sistema.
Durant l’acte, Giménez ha remarcat la importància d’aquest acord en l’aposta per “garantir el sanejament de les aigües i la qualitat de l’aigua del riu Ripoll” i ha recordat que l’Ajuntament impulsarà la redacció del Pla Especial del riu Ripoll, que pretén posar en valor l’entorn fluvial. Per la seva banda, Mingote ha destacat la voluntat del Consorci de “donar excel·lència a les aigües, i d’assumir tasques de control i també d’assessorament al teixit industrial”. “Es tracta de viure de cara al riu per tenir-lo més viu i més net”, ha afegit.
Més de 56 ens consorciats
Castellar del Vallès forma part del Consorci Besòs Tordera, com a municipi consorciat, des de novembre de 2008. Actualment, el Consorci té les competències del sanejament en alta d’una quarantena de municipis i, amb la de Castellar del Vallès, gestiona 17 EDAR.
El Consorci està integrat per 56 ens, dels quals 52 són municipis del Barcelonès, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental, amb una població al voltant de 2.400.000 habitants. La resta són la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consell Comarcal del Vallès Oriental i el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental.
Les línies d’actuació del Consorci són el sanejament en baixa (claveguerams municipals), el sanejament en alta (control d’abocaments, col·lectors, bombaments i estacions depuradores d’aigües residuals -EDAR’s-), la millora del medi fluvial, la promoció i educació ambiental i el suport als ens consorciats.