Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge d'una sessió plenària anterior.
Imatge d'una sessió plenària anterior.

Acords del Ple ordinari del 29 de març de 2016

Dimecres 30 març de 2016

Aprovació de l’acta del Ple ordinari del 23 de febrer de 2016

El consistori va aprovar per unanimitat l’acta corresponent a la sessió ordinària del Ple del 23 de febrer de 2016.

Donar compte de la liquidació del pressupost  2015

El Ple també va donar compte de la liquidació del pressupost municipal de l’any 2015, que per cinquè any consecutiu s’ha tancat amb números positius.

Segons va explicar el tinent d’alcalde de Finances, Joan Creus, els ingressos del passat exercici es van executar en un 106% respecte les previsions inicials. Pel que fa a les despeses, el pressupost del 2015 es va executar en un 94% respecte el previst.

El regidor també va apuntar que l’endeutament bancari s’ha reduït fins arribar al 63,30% dels recursos ordinaris. Aquest índex possibilita que l’Ajuntament pugui demanar préstecs per inversions sense haver de demanar autorització prèvia a la Generalitat de Catalunya.

Modificació de crèdit núm. 2/2016

El consistori va aprovar inicialment la modificació de crèdit número 2/2016 del pressupost de l’Ajuntament. L’objectiu és incorporar una despesa de prop de 345.000 euros corresponent a l’expropiació d’una zona verda en sòl urbà situada al carrer de Santa Helena de l’Aire-Sol B. Aquest import ha estat fixat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i es finançarà amb càrrec al superàvit del pressupost 2015.

L’acord va ser aprovat amb els 17 vots favorables dels regidors de Som de Castellar – PSC, ERC i CDC i les abstencions dels 4 regidors de Decidim Castellar.

Aprovació del codi del bon govern

El Ple també va aprovar un Codi Ètic i de Bon de Govern de l’Ajuntament de Castellar del Vallès. El text té per objectiu establir les normes ètiques i de comportament que han de tenir els membres de la Corporació municipal, els alts càrrecs, el personal eventual o de confiança i els treballadors i treballadores del consistori.

Així, es regulen uns principis generals i uns principis ètics sobre el bon govern del municipi, la relació entre els grups municipals, la bona administració de l’Ajuntament o els serveis públics de la ciutadania. A més, també inclou les declaracions d’activitats i béns dels alts càrrecs i aspectes vinculats a les empreses licitadores i entitats prestadores de serveis públics i beneficiaris de subvencions.

Per tal de realitzar el seguiment i l’avaluació del codi, l’Ajuntament crearà un Comitè d’Ètica Municipal. Aquest òrgan assessor estarà format per representants de tots els grups municipals, un representant del personal directiu professional, un representant del Comitè d’Empresa de l’Ajuntament, un assessor jurídic municipal i dos experts en ètica de reconeguda vàlua professional.

L’acord es va aprovar amb els 17 vots favorables dels regidors de Som de Castellar – PSC, Decidim Castellar i CDC i les abstencions dels 4 regidors d’ERC.

Aprovació inicial del Reglament de la Comissió de Patrimoni

El Ple va aprovar per unanimitat inicialment el Reglament per a la creació i funcionament de la Comissió de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Castellar del Vallès. Aquest òrgan estarà format per representants polítics i tècnics, tres persones vinculades a l’àmbit del patrimoni proposades pel Ple, un representant del Col·legi d’Arquitectes i un altre del Col·legi d’Arquitectes Tècnics. A més, podrà comptar amb la participació puntual d’entitats, veïnat i partits polítics sense representació al consistori.

La funció de la Comissió de Patrimoni serà assessorar i informar sobre totes aquelles qüestions que afectin a la conservació i revalorització del patrimoni. Cal recordar que el Ple va aprovar provisionalment el passat mes de gener el Pla Especial dels Béns a Protegir de Castellar del Vallès, que permetrà preservar 213 elements amb valor arquitectònic, arqueològic, ambiental i paisatgístic.

Aprovació inicial ordenança reguladora de la protecció, tinença i venda d’animals

El Ple va aprovar per unanimitat una ordenança reguladora de la protecció, tinença i venda d’animals de Castellar del Vallès. El text substitueix l’anterior normativa legal sobre tinença d’animals, que era de l’any 2010, i incorpora els canvis legislatius que hi ha hagut en aquest àmbit. 

L’ordenança parteix de l’increment de la sensibilitat social per la protecció i defensa dels éssers vius i, en general, dels animals més propers a les persones, en particular. En aquest sentit, té per objectiu l’assoliment de la màxima protecció i benestar dels animals de la vila i el foment d’accions necessàries per a una tinença, criança o venda responsable dels animals. A més, també vol promoure la sensibilització al voltant del respecte als animals, el coneixement de la problemàtica dels animals perduts o abandonats i la importància de l’acolliment i l’adopció. Alhora, incorpora la participació ciutadana en la defensa i protecció dels animals.

El text dedica també diversos apartats a regular els aspectes relacionats amb els gossos potencialment perillosos i els animals exòtics.

Moció de Som de Castellar-PSC sobre l’obertura del parc de bombers durant la temporada d’estiu

El consistori va aprovar per unanimitat reclamar a la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments la inclusió del Parc de Bombers Voluntaris de Castellar del Vallès a la campanya forestal d’estiu per garantir que estigui obert tots els dies.

La petició que es fa a la Generalitat, presentada pel grup Som de Castellar - PSC, deixa palesa la preocupació pel risc elevat d’incendi del proper estiu per la manca de pluges i les altes temperatures registrades durant l’hivern als boscos de Castellar. A més, es deixa constància que el 82% del terme municipal és sòl no urbanitzable i que el municipi és porta d’entrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, amb un espai que suposa el 30% del terme.

Cal recordar que l’any passat ja es va fer aquesta mateixa petició, que va ser aprovada per la Generalitat i que durant la campanya forestal d’estiu no es van registrar incidents importants i que els que es van registrar es van poder solucionar amb rapidesa.

Moció d’ERC sobre senyalització dels polígons industrials

El Ple va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC que té per objectiu impulsar conjuntament amb l’Associació d’Empresaris de Castellar (ASEMCA) un Pla de senyalització dels polígons industrials del municipi. La intenció és millorar la mobilitat i la visualització dels polígons per tal de garantir una ràpida i eficient identificació i localització. Segons s’assenyala a l’acord, aquest pla contemplarà el finançament, és a dir, les aportacions públiques i privades i les possibles subvencions.

El text també incorpora la creació d’una imatge corporativa que identifiqui els polígons industrials de la vila .

Moció d’ERC sobre energia sostenible i socialment responsable

El consistori també va aprovar per unanimitat una moció d’ERC que preveu la creació d’una comissió de treball que estudiarà la contractació d’electricitat per part de l’Ajuntament. L’objectiu és que els plecs de condicions i requeriments no incloguin únicament el cost econòmic sinó que també incorporin factors com el subministrament d’energia sostenible o la lluita contra la pobresa energètica.

Aquesta comissió estarà formada per representants polítics i tècnics i podrà comptar amb la participació ocasional d’experts exteriors. La intenció és que les bases de licitació, en cas que siguin elaborades pel propi Ajuntament, incloguin elements que prioritzin les energies renovables i la lluita contra la pobresa energètica i evidenciïn el compromís del consistori en la lluita pel canvi climàtic. En cas que la licitació es faci en àmbits supramunicipals, les conclusions es faran arribar a l’organisme corresponent.

Moció d’ERC sobre la campanya “No puc esperar”

El consistori va aprovar per unanimitat una moció presentada pel grup municipal d’ERC d’adhesió a la iniciativa “No puc esperar”, impulsada per l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona.

Es tracta d’un projecte que ja s’està aplicant a ciutats com Girona, Sabadell, Calonge, Palamós i Terrassa i que té un doble objectiu: d’una banda, informar i conscienciar a la societat sobre les malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i Colitis Ulcerosa) i de les necessitats dels pacients que les pateixen; i de l’altra, ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, procurant-los un accés ràpid i gratuït als lavabos en els llocs on els necessitin.

L’acord incorpora, entre d’altres, el compromís de l’Ajuntament a mitjançar amb establiments i comerços de Castellar per tal que s’adhereixin a la campanya així com la incorporació de la targeta “No puc esperar” a tots els equipaments municipals.

Moció de Som de Castellar-PSC en relació al preacord subscrit pels caps d’estat i el govern de la UE amb Turquia

El Ple també va aprovar per unanimitat mostrar el rebuig a l'acord assolit entre les i els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea amb Turquia que contempla la devolució a Turquia de tots els migrants que arribin a la Unió Europea, incloses les persones demandants d'asil sirianes i de qualsevol altra nacionalitat.

L’acord, presentat pel grup municipal Som de Castellar – PSC, exigeix a la Unió Europea i als estats membres donar una resposta humanitària urgent davant la greu situació que viuen les persones refugiades, respectuosa amb el dret internacional d'asil i els drets humans. A més, també inclou l’adhesió al manifest “Passatge Segur" subscrit per moltes organitzacions socials, sindicats i partits polítics de tota Europa. En aquest sentit, insta la Unió Europea i els seus 28 estats membres que ordenin la creació de passadissos humanitaris i que possibilitin l'asil d’aquestes persones.

Moció de Som de Castellar-PSC, d’adhesió a la Declaració Universal sobre els arxius

El consistori va aprovar per unanimitat una moció del grup Som de Castellar – PSC d’adhesió a la Declaració Universal sobre els Arxius elaborada i aprovada pel Consell Internacional d’Arxius i reconeguda com a pròpia per la UNESCO. L’acord expressa el suport de l’Ajuntament als principis que s’enuncien en aquesta declaració i el seu compromís d’aplicar estratègies i programes per tal d’assolir els objectius que s’hi descriuen.

Moció de Decidim Castellar per a l’aplicació de mesures concretes que reactivin l’economia social i solidària

Finalment, el consistori va aprovar per unanimitat una moció presentada per Decidim Castellar que acorda la incorporació de criteris i mesures d'economia social i solidària al servei d’ocupació del municipi. L’objectiu del text és la creació i el foment de llocs de treball transformadors i innovadors per a les persones aturades de Castellar a partir de projectes basats en el cooperativisme, l’economia col·laborativa, l’emprenedoria social, els espais de cotreball, els tallers generadors d’idees de negoci o els mercats de segona mà.

L’acord incorpora, entre d’altres aspectes, la creació d’un mapping de l’economia social i solidària del municipi. També inclou el compromís de donar suport logístic i promocional a iniciatives com el mercat de segona mà, l’artesanat i el producte local de Castellar del Vallès, la formació de tècnics i regidors en economia social i solidària i la cerca de terrenys municipals per habilitar-los com a horta comunitària en règim de cooperativa.

 

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40