La ciutadania podrà presentar propostes d’inversions per a pressupostos participatius i participar en tallers per definir usos de la pl. d’El Mirador
L’Ajuntament de Castellar del Vallès engegarà aquest mes de febrer dos processos de participació ciutadana per recollir propostes d’inversions per a pressupostos participatius, d’una banda, i per consensuar els usos de la plaça d’El Mirador, de l’altra.
Ambdós processos enceten una nova etapa en les polítiques municipals de participació que s’engloben sota una nova marca titulada “Box Populi”.
Usos de la plaça d’El Mirador
En el cas de la plaça d’El Mirador, l’objectiu és poder definir un projecte de reforma d’aquest espai, dotat amb 50.000 euros, que reculli aportacions ciutadanes per tal d’aconseguir que la plaça sigui un espai viu, adaptat i amb uns usos adequats a les necessitats actuals.
Per fer-ho, s’han programat tallers oberts a la participació dels diferents col·lectius del municipi, que es duran a terme entre els mesos de febrer i març, seguint el calendari següent:
A les aportacions sorgides d’aquests tallers caldrà sumar les que resultin de les escoles castellarenques, que participaran en el procés a través del Consell d’Infants. Aquest òrgan durà a terme la sessió final relacionada amb aquest procés el dijous 18 de febrer.
Val a dir que cada persona es podrà inscriure a un sol taller, fins al proper 20 de febrer, omplint el formulari web que s’habilitarà aquesta setmana al web www.castellarvalles.cat/boxpopuli, o bé de forma presencial al Servei d’Atenció Ciutadana (pl. d’El Mirador, s/n, dilluns i divendres de 8.30 a 14.30 h i de dimarts a dijous de 8.30 a 19 h).
Un cop finalitzats els tallers, serà el torn de l’exposició de les propostes recollides, que es farà el 19 de març, en el marc de la Fira de Sant Josep. A continuació, entre el 18 d’abril i el 13 de maig, es presentarà el projecte tècnic d’actuació a la plaça i es faran més tallers, en aquest cas de validació i esmena a les actuacions del projecte.
El projecte es tancarà al juny, amb una sessió informativa que servirà per presentar els usos definitius de la plaça.
Pressupostos participatius
Pel que fa als pressupostos participatius, aquest es presentarà en una audiència pública que tindrà lloc el proper dilluns 22 de febrer, a les 19 hores, a la Sala d’Actes d’El Mirador. En aquesta sessió, es donarà a conèixer el detall del funcionament d’aquest procés.
Tots els ciutadans i ciutadanes de la vila, així com les entitats i grups estables inscrits al registre municipal, podran presentar propostes per destinar els 150.000 euros d’inversions amb què estan dotats els pressupostos participatius. Aquesta xifra equival a un 15% del total de la inversió finançada amb recursos propis.
La presentació i el treball de les propostes es farà entre el 22 de febrer i l’1 d’abril, mentre que del 4 al 15 d’abril els serveis tècnics municipals duran a terme l’estudi de viabilitat de les mateixes. El resultat d’aquest estudi de viabilitat es donarà a conèixer en una audiència pública que s’ha programat el 21 d’abril, i l’endemà es presentarà als mitjans de comunicació.
L’exposició d’aquestes propostes i l’inici de les votacions per decidir a què es destinarà el pressupost reservat tindrà lloc durant la fira de Sant Jordi, dissabte 23 d’abril. Tant l’exposició com les votacions continuaran, en forma presencial i també virtual, fins al 21 de maig. Un cop publicats els resultats de les votacions, es procedirà a redactar els projectes, que es presentaran durant la Festa Major 2016.
La marca “Box Populi”
El nom de la nova marca de participació del municipi és una derivació de la forma llatina “Vox populi” (la veu del poble), però substituint la “V” per una “B”, de manera que es juga amb els conceptes “veu” (vox en llatí) i “caixa” (box en anglès).
El punt de partida és la idea que un procés participatiu és un espai on es dóna veu a la ciutadania, un lloc on s’escolta i es construeix conjuntament a partir dels diferents punts de vista i que, per tant, parteix de l’opinió com a eina de construcció. El fet de ser una forma dinàmica que muta en funció de les opinions diverses, genera un conjunt viu i obert amb les peces que s’encaixen fins a arribar a un acord comú.
La imatge que representa aquests conceptes simbolitza, doncs, una caixa oberta, sense una forma establerta i que està per construir. Val a dir també que s’ha escollit una gamma de color harmònica, que servirà per identificar individualment cada procés.