La Regidoria de Manteniment, Sostenibilitat i Medi Natural ha donat a conèixer el balanç de la gestió forestal que s’ha realitzat en el darrer any a Castellar, coincidint que avui es compleix el primer aniversari de la ventada que va afectar el municipi.
Segons les dades facilitades, es calcula que al municipi s’han retirat en els darrers 365 dies unes 20.000 tones de fusta en 220 de les hectàrees més afectades pel temporal. Aquesta superfície correspon a finques públiques i privades on s’ha realitzat explotació comercial del bosc.
La fusta extreta s’ha destinat a finalitats diverses: a les serradores s’hi han enviat els troncs de pins rectes i de diàmetre superior a 20 centímetres, utilitzats majoritàriament per fer palets; els troncs que no són rectes o que tenen menys de 20 centímetres de diàmetre s’han enviat a trituració, amb la finalitat de fer-ne taulers d’aglomerat o bé a estella per a biomassa; la brancada també s’ha destinat a biomassa; i finalment, la fusta d’alzines i roures s’ha utilitzat per a llenya.
D’altra banda, s’ha treballat en aproximadament 100 hectàrees més on no s’ha dut a terme una explotació comercial de la llenya. En aquest sentit cal remarcar el treball per obrir camins realitzat pels bombers voluntaris i l’ADF i per dotze treballadors contractats durant sis mesos a través d’un pla d’ocupació finançat per la Diputació de Barcelona.
També s’inclou en aquest àmbit l’execució abans de l’estiu de les franges de protecció de les urbanitzacions. L’empresa Treballs Forestals Presegué va col·laborar amb l’Ajuntament per pal·liar els efectes del temporal en el moment de l’emergència.
Segons s’apunta des de la mateixa regidoria, en el darrer any s’ha actuat en un 64% de la superfície afectada per a la ventada al terme municipal, és a dir, en 320 d’un total de 500 hectàrees. Cal recordar que les estimacions que es van fer a l’hora de valorar els danys al municipi indicaven que havien caigut al voltant de 150.000 arbres que van afectar camins i zones forestals. A més, també es van produir danys materials a la via pública i que van afectar els serveis bàsics de subministrament.
L’import global dels desperfectes al municipi va sumar 664.000 euros, dels quals 248.635 van poder-se finançar a través d’un ajut concedit per la Diputació de Barcelona.
74.000 euros d’ajuts a particulars
D’altra banda, el consistori ha atorgat en aquest darrer any ajuts econòmics per un valor total de 74.000 euros a 156 propietaris que van patir els efectes del temporal de vent. D’una banda, els propietaris de béns immobles de naturalesa rústica i de béns immobles de naturalesa urbana que tenen la consideració d’habitatge disseminat han obtingut d’ofici una subvenció per l’import de la quota de l’impost de béns immobles (IBI) del 2015. D’altra banda s’han concedit ajuts per un valor proper a 12.000 euros a 12 propietaris que han pogut acreditar desperfectes materials. Cal tenir en compte que la quantia de la subvenció és del 50% de les despeses acreditades, amb un màxim de 1.000 euros per persona física o jurídica.