La iniciativa, impulsada conjuntament per l’Arxiu d’Història de Castellar, la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament, tindrà lloc el 26 de març
L’Auditori Municipal Miquel Pont acollirà el proper dijous 26 de març, de 17.30 a 20.00 h, la primera Jornada d’Història de Castellar del Vallès. Aquesta és una iniciativa conjunta de l'Arxiu d'Història de Castellar, la Universitat de Barcelona (UB) i l’Ajuntament de la vila, que sorgeix fruit del conveni que signaran aquestes tres institucions per estudiar i difondre la història de la vila a través del fons documental Sentmenat de l’Arxiu Fontcuberta.
Aquest fons, que es refereix a les possessions de la família Fontcuberta a Castellar del Vallès i altres poblacions de l’entorn, ha estat inventariat i es troba en procés de digitalització i de descripció amb una base de dades per part de la Universitat de Barcelona. L’Arxiu d’Història té accés als documents relacionats amb la vila i pretén, a través d’aquesta col·laboració, estudiar-los i posar el coneixement a l’abast de la ciutadania.
El conjunt documental té un abast cronològic des del segle X fins al segle XIX, coincidint amb el moment en què la família Sentmenat s’uneix als Fontcuberta pel matrimoni, l’any 1856, entre Dolors de Sentmenat i de Despujol i Carles de Fontcuberta i de Perramon. Bàsicament es tracta de documentació relacionada amb la gestió de les propietats.
Precisament, l’objectiu de la jornada és donar a conèixer la importància de l’accés dels investigadors als arxius patrimonials. En aquest sentit, la UB disposa d’un projecte de recerca que du per nom Arquibanc i que té per objectiu la recopilació, digitalització i catalogació de fons privats. En el cas de Castellar, cal remarcar que un dels arxius privats més importants, el parroquial, es va perdre com a conseqüència de la guerra civil. En aquest sentit, en el marc de la col·laboració entre l’Arxiu d’Història de Castellar, la UB i l’Ajuntament, l’Arxiu d’Història pretén localitzar i digitalitzar d’altres arxius privats del municipi que puguin ampliar el buit documental que existeix.
Programa de la jornada
La jornada, que serà d’entrada lliure i gratuïta, s’iniciarà amb la presentació a càrrec de la regidora de Cultura, Pepa Martínez, el Dr. Daniel Piñol del Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB), i d’Albert Antonell, president de l’Arxiu d’Història de Castellar.
A continuació, tindran lloc tres ponències. La primera du per títol Arxius privats i història local: límits, oportunitats i perspectives i anirà a càrrec del propi Dr. Piñol. L’historiador Esteve Canyameres seguirà amb la ponència El seny i la rauxa. La destrucció dels arxius. Finalment la professora del Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la Facultat de Geografia i Història de la UB, Mireia Comas, oferirà la tercera ponència, que du per títol Construir una biografia: Blanca de Centelles, senyora de Vallparadís que durant el segle XIV va tenir la possessió de les terres de l’actual Castellar del Vallès.
L’acte es completarà amb una cloenda que anirà a càrrec dels responsables de l’Arxiu d’Història de Castellar.