Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge de la presentació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)
Imatge de la presentació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

Es presenta el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)

Dimarts 1 abril de 2014

L’acte marca el tret de sortida del tràmit d’exposició al públic del document aprovat inicialment pel Ple

 Unes 40 persones van assistir ahir al vespre a la Sala d’Actes d’El Mirador a la presentació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), document que es va aprovar inicialment en les sessions plenàries del mes de gener i març d’enguany després d’un procés de revisió de planejament que es va iniciar l’any 2010.

Calendari

El regidor comissionat del POUM, Pepe González, va explicar que “en els propers dies el Butlletí Oficial de la Província (BOP) publicarà l’edicte de l’aprovació inicial del POUM”. A partir d’aquest moment s’iniciarà un període d’exposició pública de dos mesos durant el qual es podran presentar al·legacions. El document es posarà a disposició del públic a les oficines de l’Ajuntament i es donarà a conèixer a través de la pàgina web municipal des del dia de publicació en el BOP.

González també va explicar que “es sol·licitarà l’informe a una trentena d’organismes afectats per les seves competències sectorials per tal que emetin també les seves aportacions al POUM, incloent els ajuntaments dels municipis veïns de Castellar i diverses administracions públiques”.

Segons el calendari establert, la previsió és que la Generalitat disposi de tota la documentació a partir del mes de setembre i que en un termini de tres mesos la tramitació pugui continuar amb l’aprovació provisional del POUM per part de l’Ajuntament el gener de 2015. La Generalitat és l’administració que haurà de fer-ne l’aprovació definitiva, prevista per a la primavera del 2015.

González va destacar que “19 dels 21 regidors del Ple municipal han donat suport a l’aprovació inicial del POUM, la qual cosa marca un elevat grau de consens al voltant d’aquest document estratègic”.

El contingut del POUM

El director de l’equip redactor, Sebastià Jornet, va ser l’encarregat de presentar els trets bàsics del POUM, que “és la constitució urbanística del que volem que sigui el municipi durant el propers 12, 16 o 20 anys”.

Com a directrius estratègiques, el document inclou el reciclatge de sòl urbà, la qual cosa suposa una aposta pel creixement interior, l’optimització del sòl i per un model “d’escurar el iogurt que manté prop d’un 80% del terme municipal com a sòl no urbanitzable”.

Durant la sessió es va explicar que s’han iniciat els treballs per a la redacció dels catàlegs de béns arquitectònics, arqueològics i naturals. Malgrat això, Jornet va afirmar “que ja es compta amb un inventari de béns elaborat per la Diputació de Barcelona molt ben documentat i per tant, només cal definir quin tipus d’intervenció es pot fer a cada element registrat”.

L’estratègia residencial

Donar resposta a les noves necessitats d’habitatge és un altre dels principis programàtics del POUM. En aquest sentit, es planteja que es pugui generar una oferta suficient d’habitatges plurifamiliars, de protecció i en règim de lloguer per tal de poder garantir la demanda d’aquesta tipologia de llar.

Per equilibrar l’oferta d’habitatge unifamiliar i plurifamiliar al municipi, “el POUM utilitza tots els instruments de gestió urbanística que tenim a l’abast”. Així es preveuen el desenvolupament de Polígons d’Actuació Urbanística (PAU), Polígons d’Actuació Dotacional (PAD) o Plans de Millora Urbana (PMU), que permetrien generar al voltant de 800 nous habitatges.

A més, es preveu “un rebost d’habitatges dins la mateixa vila al sector de l’empresa Molcasa”. En aquest sentit el sector del Pla de la Bruguera situat entre la ronda de Tolosa i els carrers Solsonès, Garrotxa i Osona podria convertir-se en residencial (a partir del 2021) sempre que es compleixin una sèrie de condicions.

En qualsevol cas, el POUM fixa “un escenari moderat de creixement amb una hipòtesi que situaria Castellar en els 26.720 habitants l’any 2026”, explica Jornet.

Altres aspectes destacats

D’altra banda, el POUM flexibilitza els usos de les diferents reserves de sòl per a equipaments, per tal que el consistori pugui donar resposta a les necessitats que hi pugui haver en cada moment. A més, es preveu potenciar l’Espai Tolrà com a un equipament de referència del municipi.

Pel que fa a la mobilitat, Jornet va destacar que el POUM modifica les vies principals de circumval·lació del municipi, de manera que en un futur es pacifiqui el trànsit d’una part de la ronda de Tolosa i es desviï pel perímetre exterior del polígon del Pla de la Bruguera. A més, també es recullen les previsions relacionades amb la mobilitat exterior.

Un altre dels aspectes estratègics de l’avanç del POUM és la potenciació dels espais lliures i del sòl no urbanitzat de l’entorn. Jornet va remarcar que el POUM estableix que les zones verdes situades al perímetre del nucli urbà s’incloguin fora del sòl urbà. En aquest sentit, va afirmar que “només pel fet que l’Ajuntament no es vegi obligat a expropiar cap més zona verda dins de sòl urbà ja ha valgut la pena fer el Pla”.

Quant al sòl no urbanitzable va destacar “la identificació de diferents unitats morfològiques sobre les quals actuar, com ara el Pla Especial del Ripoll, les terrasses del Ripoll, la plana vallesana o la serra”. En aquest apartat, una proposta destacada és l’ampliació al municipi de l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt en 2,7 km2.. Això suposaria un increment de la superfície del Parc Natural a Castellar de prop del 21%, arribant a una extensió total de 15,3 km2, és a dir, un terç de tot el municipi.

Un altre dels aspectes destacats recollits en el document d’avanç és la flexibilització dels usos als polígons industrials per tal d’afavorir l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40