Les figures del felipista Francesc Ametller i l’austriacista Antoni de Meca centraran les activitats que es duran a terme enguany a Castellar del Vallès per commemorar el tricentenari 1714-2014. Així ho va decidir el passat 27 de gener la comissió d’història d’aquesta efemèride, formada per representats dels grups municipals, Joan Pinyot com a representant de l’associació Cal Meima, Josefina Llauradó, l’Arxiu d’Història de Castellar i l’Arxiu Municipal.
Tot i que serà les properes setmanes quan es concretarà el detall de les activitats, de moment s’ha anunciat que els principals protagonistes seran els castellarencs Antoni de Meca i Francesc Ametller, que van tenir posicions enfrontades durant la Guerra de Successió.
D’una banda, Antoni de Meca pertanyia a l’aristocràcia militar catalana, i era fill de Josep de Meca-Caçador i Cartellà, Marquès de Ciutadilla, que tenia entre les seves possessions el Castell de Clasquerí. Tal com s’explica a diferents publicacions, de Meca va ser membre de les forces militars austriacistes sublevades, i l’any 1705 fou nomenat Tinent Coronel del Regiment d’Infanteria núm. 3 “Reials Guàrdies Catalanes”, al capdavant de les quals va assolir, entre d’altres, les victòries de Barcelona i de Montjuic l’any 1706, després de resistir l’atac de les tropes borbòniques. Quatre anys després, va ser nomenat General de Batalla i l’octubre de 1710 fou nomenat Governador de Toledo.
Tot i que va ser ferit i empresonat, més endavant, el juliol de 1713, fou un dels cavallers que es van quedar a Barcelona després de la declaració de la Guerra a Ultrança. Aquell mateix any, però, s’hi va declarar contrari i va abandonar Barcelona, ciutat on vivia, per retirar-se a Sabadell i a Castellar.
Per la seva banda, Francesc Ametller va ser un membre destacat del partit felipista català durant la Guerra de Successió, tal com ha explicat al historiadora Gemma Garcia Fuertes. Ametller, nascut a Castellar, era fill de camperols amb possibles. Primer, va ser advocat fiscal de la cúria eclesiàstica, assessor del governador de Catalunya i del virrei de Sicília. Amb el pas dels anys, va anar escalant posicions fins que l’any 1714 es va convertir en un dels homes més poderosos de l’època.
Precisament, Francesc Ametller va ser l’artífex, juntament amb José Patiño, del Decret de Nova Planta, que va posar fi a les institucions d’autogovern de Catalunya. Aquest decret, a més de suposar la fi de l’ordenament jurídic de l’època dels Àustries, va suposar la creació d’un nou sistema on només es va salvar allò que no qüestionava l’autoritat reial. Ametller també va ser el responsable de la Cèdula de Dotació.