Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde, Ignasi Giménez, i el tinent d'alcalde l'Àrea de Serveis Centrals, Óscar Lomas, durant la presentació dels pressupostos per al 2014
L'alcalde, Ignasi Giménez, i el tinent d'alcalde l'Àrea de Serveis Centrals, Óscar Lomas, durant la presentació dels pressupostos per al 2014

Les partides d’ajuts socials s’incrementaran un 84% l’any 2014

Dijous 24 octubre de 2013

L’equip de govern presenta la proposta de pressupost municipal que se sotmetrà a votació del Ple el proper 29 d’octubre

Les partides d’ajuts a les persones en situació desafavorida augmentaran dels 135.000 euros d’aquest exercici als 249.000 euros per a l’any 2014. L’increment, que és d’un 84%, és un dels trets més destacats de la proposta de pressupost municipal que l’equip de govern sotmetrà a votació del Ple el proper dimarts, 29 d’octubre. La suma global de l’exercici 2014 arribarà a un total de 23,5 milions d’euros, una xifra que suposa una disminució de l’1,67% respecte el pressupost vigent.

L’import que es preveu per a ajudes socials es desglossa en diversos conceptes: així, els ajuts a famílies arribaran als 159.000 euros (39.000 euros més respecte l’any 2013). Aquest apartat inclou des de les beques de menjador, llibres i material escolars fins als ajuts per al pagament de subministraments, productes sanitaris, aliments, transport públic o tractaments odontològics. També s’hi inclouen les subvencions a famílies monoparentals. D’altra banda, els ajuts d’accés a l’habitatge també augmentaran, passant  de la dotació actual de 15.000 euros a una destinació de 25.000 euros per al 2014.

Així mateix, el consistori crearà tres noves partides específiques: dues de 30.000 euros cadascuna, destinades respectivament al Pla de suport als afectats per desnonaments hipotecaris i a les subvencions de l’lmpost de Béns Immobles per a persones amb escassa capacitat econòmica. Una tercera partida de 5.000 euros anirà adreçada a  fomentar que els propietaris arrendin els seus immobles a través de la Borsa de Mediació per al Lloguer Social de l’Oficina Local d’Habitatge.

L’equip de govern s’ha fixat com a altres prioritats per al 2014 aplicar mesures per assolir una política fiscal progressiva, garantir l’estabilitat pressupostària i la qualitat dels serveis municipals, amortitzar el deute de l’Ajuntament i realitzar inversions de millora de la via pública i dels equipaments municipals.

Ordenances fiscals


El Ple ordinari del proper 29 d’octubre també sotmetrà a votació les ordenances fiscals amb vistes a l’any 2014. En aquest sentit, l’Impost de Béns Immobles i els impostos i taxes de serveis a la demanda i d’ocupació de domini públic s’apujaran de forma general per al 2014 un 2%. Així mateix, la tarifa mitjana de la taxa per subministrament d’aigua s’incrementarà en 0,0175 euros/m3 mentre que la de la taxa del servei de clavegueram ho farà en 0,0443 euros/m3. La resta d’impostos i taxes municipals es congelaran.

Les ordenances fiscals també inclouran ajuts i bonificacions per a col·lectius específics. Entre els principals, destaca una nova línia d’ajuts per sufragar el pagament de l’Impost de Béns Immobles d’habitatges habituals. L’import d’aquesta subvenció, que s’atorgarà en funció del llindar de renda, serà fix, concretament, de 50 euros. A aquest concepte s’ha destinat una partida de 30.000 euros, per la qual cosa es preveu que un total de 600 famílies en puguin ser beneficiàries.

A més, també s’incrementen els llindars de renda per accedir a la bonificació de la taxa d’escombraries que s’està aplicant des de fa anys. D’aquesta manera, es preveu incrementar el número de famílies que puguin accedir a aquests ajuts. Aquesta ha estat una proposta presentada pel grup municipal de CiU i consensuada amb l’equip de govern.

En matèria d’habitatge, s’incrementa del 25 al 50% la subvenció de l’Impost de Béns Immobles per als propietaris que optin per arrendar els seus immobles a l’Oficina Local d’Habitatge.  També s’incorporen dues exempcions adreçades a persones que es trobin en situació de dació en pagament del seu habitatge. En aquest casos, l’Ajuntament no cobrarà la taxa d’expedició del certificat de legalitat i antiguitat (tràmit previ que es necessita per expedir la cèdula d’habitabilitat d’un habitatge) ni tampoc l’impost de plusvàlues.

D’altra banda, seguirà vigent per tercer any consecutiu l’exempció en el pagament de les taxes vinculades a llicències d’activitats. Aquesta mesura pretén fomentar la creació d’activitat econòmica i ocupació i suposarà que l’Ajuntament deixi de recaptar 40.000 euros. En la mateixa línia, es congelaran tots els impostos i taxes relacionats amb activitats econòmiques.

Altres mesures destacades adreçades al conjunt de la població són la reducció en 17,25 euros de la taxa d’escombraries a les urbanitzacions. Així, el rebut s’igualarà al dels habitatges del nucli urbà.

També s’augmentarà el llindar del valor del sòl pel que fa a les bonificacions de l’impost de plusvàlues per causa de mort en el cas de convivència amb el titular. Amb els nous criteris, es preveu que el percentatge de beneficiaris s’incrementi del 5 al 50% del total de persones que han de satisfer aquest tribut.

Finalment, es reduirà la tarifa de l’aigua a Sant Feliu del Racó i a les urbanitzacions d’El Racó, Aire-Sol A-B, C i D, i El Balcó.

Estabilitat pressupostària i reducció de l’endeutament

Un altre objectiu de la proposta de pressupost municipal és garantir l’estabilitat pressupostària i la qualitat dels serveis municipals. En aquest sentit, el consistori no té previst demanar nous préstecs fins al 2015 i finançarà les seves inversions amb recursos ordinaris o amb subvencions d’altres administracions. Els ajuts i subvencions s’incrementen de forma global en 121.000 euros.

D’altra banda, i pel que fa al pressupost de despeses, destaquen els increments interanuals en les regidories de Serveis Socials (9,66%), Educació (7,33%) i Ocupació i Formació (6,12%). A més, també augmentaran les partides de manteniment de la via pública i dels equipaments.

En relació amb la càrrega financera, es preveu situar l’índex d’endeutament per sota del 75% a finals del mandat. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament preveu amortitzacions de préstecs per valor de 3,6 milions d’euros en el pressupostos del 2014 i el 2015, respectivament.

Inversions per al 2014

Per a l’any 2014, les inversions més destacades es dividiran en quatre grans blocs. En primer lloc, es destinaran 195.000 euros a l’espai públic, amb treballs de millora en carrers i adquisició de mobiliari urbà i jocs infantils. També s’executarà un Pla de Millora d’equipaments educatius per valor de 110.000 euros. El tercer paquet d’actuacions anirà adreçat a les tecnologies de la informació i la comunicació, amb un import de 82.400 euros. I finalment, el darrer bloc serà el que es destinarà a la millora dels equipaments esportius, amb una inversió de 25.000 euros que permetrà ampliar l’espai de gespa artificial del camp de futbol, arranjar el parquet del pavelló Joaquim Blume i millorar les instal·lacions esportives de l’Espai Tolrà.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40