La campanya de vacunació antigripal, que cada any es porta a terme seguint les disposicions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s’ha posat en marxa aquesta setmana i finalitzarà a finals del proper mes de novembre.
Com és habitual, la campanya torna a insistir enguany en la importància de la vacunació de la gent gran, i és per això que el Servei Municipal d’Infermeria dels Casals de Gent Gran també dispensarà vacunes contra la grip entre les persones majors de 60 anys. En aquest sentit, el Casal de la plaça Major oferirà aquest servei de dilluns a divendres, de 16.30 a 17.15 hores, mentre que les persones que prefereixin vacunar-se al Casal Catalunya ho podran fer de 17.30 a 18.00 hores, també de dilluns a divendres. Cal assenyalar que les dades de les persones que es vacunin als Casals quedaran registrades en les històries clíniques informatitzades del Centre de Salut de Castellar.
Tal com ja es va fer la temporada passada, el Centre d’Atenció Primària administrarà la vacuna a totes aquelles persones que demanin hora de forma presencial al Centre o bé trucant al telèfon 93 728 44 44. L’horari per fer la sol•licitud és de dilluns a divendres, de 8 a 20 h. Cal assenyalar que també existeix l’opció de fer de la vacunació oportunista, és a dir, aprofitar una visita que ja es tingui programada per altres motius al metge o infermera per posar-se la vacuna.
Les persones majors de 60 anys són considerades un del grups on la grip pot produir les complicacions més greus. També es considera població de risc les persones que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades i les persones amb obesitat mòrbida.
A més, es recomana especialment la vacunació a aquelles persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions com les residències geriàtriques o els centres de malalts crònics. També és important que els membres dels serveis públics essencials per a la comunitat es vacunin, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.
Els principals símptomes d’aquesta malaltia són febre alta (de més de 38º), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general i que pot produir aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils.
Segons dades facilitades pel Departament de Salut, l’activitat gripal de la temporada 2012-2013 a Catalunya va ser elevada, amb una onada epidèmica que va durar 8 setmanes i una incidència màxima de 414 casos per cada 100.000 habitants a mitjans de febrer de 2013.