L’Auditori Municipal Miquel Pont acollirà aquest trimestre una programació que inclou més d’una trentena d’activitats culturals organitzades per la Regidoria de Cultura i diferents entitats de la vila. L’equipament, que el passat mes de setembre va complir el seu 25è aniversari, obrirà la temporada cultural de tardor amb la representació d’El Retaule del Flautista, un muntatge de teatre musical de la Companyia TIC Escènic amb posada en escena de Jeroni Oller. L’obra, que ja es va poder veure el passat mes de juny a Castellar, es representarà diumenge, 29 de setembre, a les 18.30 hores.
“La nova programació combina teatre, música, cinema, exposicions, lectures dramatitzades, espectacles infantils i altres activitats en diverses ubicacions” segons explica la regidora de Cultura i Lleure, Pepa Martínez. “Tot plegat, amb un denominador comú, que és el protagonisme de les iniciatives de les associacions de la vila i companyies amb vincles locals”, afegeix.
Òpera, Sagarra i Espriu
En l’apartat musical, la programació de l’Auditori inclou òpera amb Les Dames de Charlie, que compta amb la participació de la castellarenca Glòria Coma en el trio de sopranos. Les dues funcions del recital, que inclou peces de Mozart, Händel, Strauss o Offenbach, es podran veure el divendres 25 i el diumenge 27 d’octubre.
Aquest trimestre també tindran un protagonisme destacat els muntatges que es troben a mig camí entre la lectura i la dramatització. La companyia TIC Escènic presentarà el dia 3 de novembre Sagarra!, un espectacle dirigit també per Jeroni Oller. En aquest cas, Mònica Mimó i Joan Solé seran els encarregats d’interpretar els diàlegs versejats de quatre obres de Josep M. de Sagarra: Reina, la Rambla dels Floristes, L’hostal de la Glòria i Un estudiant de Vic.
Un altre recital arribarà de la mà de La Perla 29 el dia 9 de novembre. Es tracta d’Espriu!, dirigit per Oriol Broggi, un apropament a l’univers de l’escriptor amb un encavalcament de textos, fragments de Primera història d’Esther, poemes, prosa, imatges... L’espectacle és a tres veus, amb Clara Segura, Màrcia Cisteró i el mateix Broggi, amb l’acompanyament a la guitarra de Marc Serra.
La commemoració de l’any Espriu a Castellar del Vallès es completarà de l’1 al 15 de novembre amb una exposició exterior que estarà situada a la plaça del Mercat. Aquesta mostra itinerant du per títol “Espriu a l’àgora. Una lectura visual de l’escriptor” i és una producció de l’empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics. Pensada per ser col·locada en llocs concorreguts, l’exposició s’endinsa d’una manera divulgativa en l’obra literària i el compromís cívic de l’escriptor.
Varietat de la programació: un homenatge a les bruixes
D’altra banda, la Biblioteca Antoni Tort organitzarà amb vistes al dia 30 de novembre un altre espectacle que anirà a càrrec de l’Esbart Teatral sota la direcció de Vicenç Altimira. Es tracta de Bruixes!, un muntatge que combina poemes, textos i músiques relacionats amb aquest món, en homenatge a les dones castellarenques que van ser ajusticiades al segle XVII acusades de bruixeria.
Al llarg del trimestre també hi haurà lloc per a altres muntatges a l’Auditori, com ara les trobades de corals organitzades per la Coral Xiribec (17 de novembre) i la Coral Sant Josep (15 de desembre); la representació de Terra Baixa amb l’objectiu de recaptar fons per a la Setmana del Pallasso 2014 per part de La Xarxa (24 de novembre); un recital de l’orquestra de Castellar (1 de desembre), un concert per a La Marató de TV3 organitzat per l’Aula d’Extensió Universitària (8 de desembre); o les propostes teatrals de Taller Escola Barcelona (14 de desembre) i de dansa de Zona Dansa (22 de desembre).
La programació a l’Auditori també inclou les propostes infantils de La Xarxa, amb representacions el primer diumenge de cada mes. Així, els 6 d’octubre Cesc Serrats protagonitza Granotes i gripaus i altres trifulgues; el 3 de novembre l’Auditori acollirà un espectacle musical de la Companyia Bufanúvols; i finalment l’1 de desembre la Companyia Alcavot portarà damunt l’escenari la seva versió del conte de La Blancaneus.
20 projeccions cinematogràfiques
L’oferta cinematogràfica manté el protagonisme de la temporada passada amb un total de 20 projeccions en tres mesos. D’una banda, l’Ajuntament proposarà diverses sessions amb títols comercials i familiars en versió doblada, mentre que d’altra banda el Club Cinema Castellar Vallès (CCCV) prioritzarà el cinema independent, d’autor i en versió original subtitulada.
El cinema comercial a l’Auditori s’iniciarà amb una doble sessió d'El Gran Gatsby, una adaptació del clàssic americà amb Leonardo Di Caprio de protagonista (11 i 12 d’octubre). També es projectaran en sessió doble Los últimos días (19 i 20 d’octubre) i Turistas (1 i 2 de novembre).
Per la seva banda, el CCCV portarà a l’Auditori dos títols en versió original subtitulada: Sin destino (13 d’octubre), una pel·lícula sobre l’holocaust que s’inclou dins els actes de commemoració del centenari del naixement de Joaquim Amat-Piniella; i Drive (4 de novembre).
A més, el CCCV ha programat per aquest trimestre sis sessions de cinefòrum en divendres amb títols que recorren temes com ara l’enfrontament a la malaltia, les realitats orientals, els conflictes bèl·lics o el cinema que es fa al nord d’Europa. La programació s’estrena amb l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera del 2012, Amour, de Michael Haneke (4 d’octubre). Les sessions tenen lloc dos divendres al mes.
Pel que fa a les matinals de cinema familiar en diumenge, destaquen títols recents com ara Monstruos University (13 d’octubre), Els Croods (20 d’octubre) o Aviones (17 de novembre).
A aquestes programacions cal sumar-hi les projeccions d’El documental del mes que organitza Cal Gorina.
Nova programació de swing a Cal Calissó
A banda de la programació a l’Auditori, cal remarcar altres propostes que tindran lloc en escenaris diversos. Així, SonaSwing i Cal Calissó han organitzat els darrers divendres de cada mes un cicle de tres concerts de jazz ballable. En totes les propostes, que tindran lloc a Cal Calissó a les 21 h, es podrà escoltar i ballar al so de diversos músics de jazz tradicional de reconegut prestigi.
Així, el 27 de setembre arribarà el grup Creole, liderat pel multiinstrumentista Dani Alonso, director de la Barcelona Jazz Orquestra, que vindrà acompanyat del guitarrista Dave Mitchell i la contrabaixista Queralt Camps. El 25 d’octubre serà el torn de Keep Calm & Swing, una formació integrada per quatre joves promeses del País Basc i Catalunya: Haizea Martiartu (saxo alt), Arnau Gil (guitarra), Jon Unanua (contrabaix) i Sergi Torrejón (bateria). I finalment el 29 de novembre es podrà tornar a escoltar Casi el mejor trío de tu vida. El grup, format pels músics Mikha Violin (banjo i Veu), Artem Zhuliev (saxos) i Maria Puertas (tuba i encant), torna a Castellar després de l’èxit de públic que va tenir per Festa Major al mateix espai.
Altres propostes remarcables
Altres propostes remarcables són el Correllengua, que arribarà de la mà de la CAL Castellar amb diversos actes els dies 4 i 5 d’octubre. Així mateix, el col·lectiu Grapa durà del 10 al 31 d’octubre l’exposició “Vall Areny. L’horitzó de la forma” en una doble exposició a la Sala Polivalent d’El Mirador i a la galeria Aguilart.
La programació sardanista també té tres cites a destacar: d’una banda, els dies 13 d’octubre i 15 de desembre amb audicions enllaunades a la plaça d’El Mirador; d’altra banda, els dia 3 de novembre la Sala Blava de l’Espai Tolrà acollirà el 36è Aplec de la Sardana i la 37a Diada Sardanista, amb la participació de les cobles Vila d’Olesa, Bisbal Jove i Marinada.
A més, els espectacles teatrals es completaran a la Sala de Petit Format de l’Ateneu amb la reposició, de l’1 al 17 de novembre, de Burundanga, un vodevil rocambolesc ple de sorpreses de la Companyia Entre Cametes.
També cal destacar les programacions d’activitats obertes proposades per la Biblioteca Municipal Antoni Tort i la Ludoteca Les 3 Moreres.