Les propostes tindran lloc els propers divendres 27, dissabte 28 i diumenge 29 de setembre
Castellar del Vallès s’ha adherit un any més a les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa creada el 1991 pel Consell d’Europa amb l’objectiu de facilitar el coneixement del patrimoni cultural i que enguany ja compta amb la participació de 220 municipis catalans.
Les propostes començaran divendres, 27 de setembre, a les 19 hores, amb una conferència a la Sala d’Actes d’El Mirador que porta per títol “La restauració del patrimoni arquitectònic de Castellar”. Els arquitectes municipals Imma Brualla i Jordi Llobet parlaran sobre els processos de rehabilitació i restauració d’alguns dels elements del patrimoni arquitectònic del municipi realitzats en els darrers anys, com ara Ca l’Alberola, l’antic Ajuntament, la Casa Massaveu, el Turuguet, l’ermita de Sant Pere Ullastre i Castellar Vell. A més, es farà un repàs als nous edificis construïts, com el tanatori, El Mirador o l’Escola Bressol Municipal Colobrers.
També s’han programat diverses visites teatralitzades a l’església de Sant Esteve, organitzades per l’Associació Brots Cultura amb la col·laboració de l’Esbart Teatral de Castellar. En concret, s’han previst quatre sessions, dues dissabte 28 de setembre (18.30 h i 19.30 h) i dues diumenge 29 (17 h i 18 h). Es tracta d’una activitat en què els assistents podran conèixer l’església a través d’una visita teatralitzada, dinamitzada per personatges ambientats a meitats dels segles XIX i XX. Entre ells, s’hi podran trobar referents a la família Tolrà, el panteó de la qual, ubicat en el mateix edifici, també es podrà visitar.
Les visites, que són gratuïtes i tindran una durada d’uns 45 minuts, s’estructuraran en grups d’un màxim de 20 persones i requereixen inscripció prèvia a través del correu electrònic informacio@brotscultura.cat, especificant noms i cognoms dels assistents i sessió horària a la qual es vol assistir. També es podrà fer la inscripció presencialment mitjançant unes butlletes que es poden trobar a El Mirador o bé directament a les portes de l’Església de Sant Esteve, punt de trobada de l’activitat, mitja hora abans de la representació, tenint en compte que un cop els grups estiguin complets no s’admetran més assistents.
El cementiri municipal és un altre dels emplaçaments que es podrà visitar en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni de 2013. La visita, que serà guiada, començarà diumenge 29 de setembre a les 11 hores, des de la porta d’accés situada al carrer Serrat del Vent, s/n. Construït entre 1916 i 1920 per Antoni Falguera i Sivilla, arquitecte municipal de Sant Esteve de Castellar, Sentmenat i Tossa de Mar, i col·laborador de Josep Puig i Cadafalch i Josep Goday, el cementiri manté un record de les formes franceses d’avingudes i jardins post-romànics, i en destaquen els panteons modernistes de les famílies Massaveu, Comas i Rabassa.
A Catalunya, les Jornades Europees del Patrimoni estan impulsades la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner.