Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge d'un incendi forestal a Castellar del Vallès
Imatge d'un incendi forestal a Castellar del Vallès

L’Ajuntament sol·licita al conseller d’Interior que reconsideri la reducció de recursos destinats a la campanya forestal 2013

Dimecres 12 juny de 2013

La Generalitat de Catalunya ha reduït en un mes la durada de la campanya d’enguany

L’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha enviat una carta al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, en què sol·licita que la Generalitat reconsideri la decisió de reduir el període d’activació de la campanya forestal d’enguany.

La missiva s’ha enviat aquesta setmana, després que la setmana passada es conegués la reducció en un mes del període de la campanya, que enguany estarà actiu de l’1 de juliol al 31 d’agost i no del 15 de juny al 15 de setembre com en anys anteriors. La carta deixa palesa la preocupació del consistori per l’escurçament de la campanya, “tant pel que fa a l’afectació que tindrà al Parc de Bombers Voluntaris de Castellar del Vallès com per les conseqüències que pot tenir al conjunt del país”.

I és que, enguany, el Parc de Bombers de la vila no podrà obrir diàriament durant la campanya, com era habitual, sinó que només estarà obert d’11 a 21 hores (de 9 a 21 hores els caps de setmana) quan hi hagi sortides o quan es produeixi una activació per risc d’incendi. És per això que en la carta que s’ha tramès al conseller es remarca que la reducció de recursos destinats al cos de bombers “pot tenir greus conseqüències per a la seguretat de la ciutadania i dels boscos tant de Castellar del Vallès, que té un 82% de terrenys no urbanitzables en el seu terme municipal, com de Catalunya”. La carta també reconeix la tasca que presten els Bombers Voluntaris de la vila, “imprescindible especialment a l’estiu”.

El cap dels Bombers Voluntaris de Castellar, Pepe Casajuana, ha explicat que aquest estiu hi haurà un mínim de 3 bombers, que estaran de guàrdia cada dia, per tal de cobrir les emergències que es puguin produir, un nombre que en anys anteriors arribava fins als 8 bombers de guàrdia els caps de setmana. Cal recordar que en l’actualitat són 26 els bombers que formen el cos, als quals s’han d’afegir 10 bombers juvenils.

A banda dels efectius dels bombers, el Parc també comptarà amb 15 persones d’ADF Serna, tres dels quals faran guàrdies els caps de setmana i festius.

Alguns efectius de prevenció d’incendis ja han començat a funcionar

D’altra banda, l’Ajuntament de Castellar ha posat en marxa alguns dels dispositius de vigilància per a la prevenció i l’actuació per incendis forestals.

Així, des de Setmana Santa i fins a finals de setembre, el consistori té contractat un vigilant per a Castellar Vell, que treballa durant els caps de setmana i els dies festius. D’aquesta manera, es dóna compliment a la normativa de la Generalitat que posa com a condició que les àrees d’esbarjo, en període d’alt risc d’incendi, disposin d’un vigilant per al seu funcionament. La visibilitat d’aquest punt, a més, fa que s’integri en la xarxa de vigilància de cara a alertar de possibles incendis. Cal assenyalar que, com s’ha vingut fent en els darrers estius, l’àrea d’esbarjo de Castellar Vell romandrà tancada el mes d’agost, coincidint amb el període de màxim risc d’incendi i menor afluència d’usuaris.

El consistori també col·labora amb el Pla d’Informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona, a través d’un conveni signat entre ambdues administracions i l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF). El conveni estableix la contractació de dos informadors que fan la ruta amb un tot terreny fora de l’àmbit del Parc Natural, i l’Ajuntament assumeix les despeses de combustible del vehicle. Les tasques principals d’aquests informadors, que treballen en dies alternatius de l’11 de juny a l’1 de setembre, d’11 a 19 hores, són vetllar qualsevol indici de foc i informar la població del perill d’incendi i de la prohibició de fer foc a menys de 500 metres del bosc.

Des de l’any 2011, la vigilància en l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ha inclòs en el mateix programa a través de la ruta del PVI que es fa des del municipi de Sant Llorenç Savall. A més, el Pla d’actuacions especials (PAE) de la Diputació de Barcelona possibilita l’activació de personal de reforç voluntaris dins els espais naturals protegits entre el 3 de juny i el 12 de setembre. Es tracta de voluntaris de l’ADF que són alertats quan el risc d’incendis és especialment elevat per tal que es desplacin fins a un punt avançat establert, on fan vigilància i asseguren un temps d’intervenció més ràpid en cas d’incendi.

A més, des de la Direcció General d’Emergències també es posarà en funcionament el punt de guaita del Puig de la Creu, cobert per dues persones que fan torns entre l’1 de juliol i el 15 de setembre, en horari d’11 a 20 hores.

Manteniment de les franges de protecció de les urbanitzacions

Les actuacions de manteniment de les franges de protecció de les urbanitzacions del municipi que tributen a la taxa de prevenció d’incendis són una altra de les tasques impulsades per l’Ajuntament en matèria de prevenció d’incendis.

En aquest sentit, l’hivern passat es va realitzar el manteniment de les franges de protecció perimetral de Can Font i Ca n’Avellaneda i El Balcó de Sant Llorenç, i la propera tardor es realitzaran actuacions als diferents sectors de l’Aire-Sol, Sant Feliu del Racó i El Racó.

Per finançar l’execució de les franges de protecció, i en compliment a la Llei de prevenció d’incendis 5/2003 que estableix que totes les tasques de prevenció d’incendis de les urbanitzacions les hauran d’assumir els propietaris inclosos dins els perímetres de les franges, l’Ajuntament va començar aplicar l’any 2005 una taxa als propietaris de les urbanitzacions. La previsió de l’Ajuntament és realitzar una actuació de manteniment cada dos anys, aconseguint així treballar amb una densitat dels arbres més baixa.

Altres intervencions

Altres tasques que ja han finalitzat són les que s’han dut a terme gràcies als Ajuts a la Gestió Forestal Sostenible sol·licitats per l’ADF a la Generalitat de Catalunya amb suport tècnic municipal. La passada tardor es va procedir a la construcció d’una passera sobre el riu Ripoll que facilita l’accés a les basses de prevenció d’incendi del Barceló i a la millora de la conducció de l’aigua recollida del terreny cap a les mateixes basses. Aquestes actuacions han tingut un cost total de 7.400 euros, finançats en la seva totalitat per la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, cal assenyalar que enguany no s’han pogut arranjar abans de la campanya d’estiu els camins inclosos en el Pla de Prevenció d’Incendis. L’ADF de Castellar va sol·licitar a la Diputació de Barcelona i a l’Ajuntament de la vila la subvenció anual per arreglar i mantenir en bon estat aquests camins, que s’ha resolt aquest mes de juny. L’ens provincial subvencionarà el 80% del cost de les actuacions, mentre que l’Ajuntament n’aportarà el 20%. Aquests treballs tenen per objectiu rebaixar el temps d’intervenció dels mitjans d’extinció i donar-los més seguretat.

Sensibilització al veïnat dels nuclis enclavats en masses forestals

El consistori castellarenc vol fer èmfasi en la importància de mantenir les parcel·les netes i desbrossades, i recomana no fer barbacoes si aquestes no estan equipades correctament amb mataguspires.

També es demana una especial cura durant les properes revetlles, i es recorda que no és permès llençar objectes encesos a menys de 500 metres de terrenys forestals i que, per tant, no es poden utilitzar articles pirotècnics aeris ni terrestres a les urbanitzacions.

Entre les precaucions recomanades per l’Ajuntament es troba també la d’evitar l’emmagatzematge arran de casa de materials combustibles com butà, llenya, pintures, dissolvents o plàstics.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40