Castellar del Vallès va millorar l’any 2012 la qualitat de l’aire segons un informe que la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Diputació de Barcelona ha enviat recentment a l’Ajuntament. Segons assenyala aquest document, que s’elabora anualment, el municipi va assolir l’any passat un valor mitjà anual de partícules en suspensió a l’aire de 17 micrograms per metre cúbic, millorant per sisena vegada consecutiva els registres assolits l’any anterior.
Aquesta xifra es troba molt per sota dels límits que estableixen la directiva europea i la normativa estatal en aquest àmbit, que fixen un valor límit per a la protecció de la salut de 40 micrograms per metre cúbic de mitjana anual.
Les dades s’han obtingut a partir de les mesures que la Regidoria de Medi Ambient va prendre durant 170 dies en un captador de partícules instal·lat a la coberta de la Casa Massaveu, un equipament municipal situat al carrer de l’Església. Aquesta estació permet analitzar els contaminants atmosfèrics en immissió a partir de les partícules amb diàmetres inferiors a 10 micrograms (PM10), que queden retingudes en un filtre específic.
2n municipi amb menys partícules en suspensió
L’informe elaborat per la Diputació ha permès valorar de forma conjunta la qualitat de l’aire de quinze municipis de la província de Barcelona. En 14 de les estacions amb dades representatives dels darrers dos anys, s’han assolit globalment uns nivells mitjans de 23 micrograms de partícules PM10 per metre cúbic, 6 micrograms més que els registrats al municipi.
L’estació de Castellar ocupa per tercer any consecutiu la segona posició pel que fa als valors de partícules més baixos, superant només la situada al municipi de Berga. L’any 2012, el captador situat a la Casa Massaveu va rebaixar en quatre micrograms per metre cúbic la mitjana anual registrada l’any 2011.
De fet, els valors recollits a l’estació han experimentat anualment una caiguda contínua des del 2006, un fet que s’explica pel descens d’obres públiques i privades de l’entorn i per la disminució del trànsit al nucli antic de la vila. La mitjana anual registrada en els darrers set anys ha estat de pràcticament 27 micrograms de partícules PM10 per metre cúbic.
Respecte les dades obtingudes l’any 2011, cal assenyalar que el valor diari mínim assolit va ser de 3 micrograms per metre cúbic, mentre que el valor diari màxim va ser 63 micrograms per metre cúbic. A més, l’informe assenyala que en tan sols 1 dels 170 dies que es van fer mesures es van superar els 50 micrograms per metre cúbic, coincidint amb un episodi d’intrusió de partícules d’origen saharià. Segons estableixen la directiva europea i la normativa estatal aquest valor diari no es pot superar més de 35 vegades per any.
Les partícules en suspensió de l’aire, que són un dels contaminants atmosfèrics que més preocupen des del punt de vista de la salut, estan constituïdes per una gran varietat de compostos, que varien tant en les seves característiques físiques com en els seus orígens. El trànsit és el responsable d’una part molt important de les emissions. A part de la combustió, tots els vehicles emeten partícules per desgast dels pneumàtics, frens i embragatge. D’altra banda, les intrusions de pols saharià del nord de l’Àfrica produeixen puntualment durant alguns dies a l’any un increment de les concentracions de partícules PM10.
L’Ajuntament de Castellar del Vallès participa de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Diputació de Barcelona des de l’any 1990. L’any 2005, aquesta administració va reconvertir els aparells d’aquesta xarxa en captadors homologats de les partícules PM10.
Mitjana anual en micrograms/m³ (valor límit de 40 micrograms/m³)
2005: 32
2006: 37
2007: 35
2008: 27
2009: 26
2010: 22
2011: 21
2012: 17
Font: Diputació de Barcelona, a partir de les dades recollides a l’estació de Cal Massaveu