Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Web municipal
Web municipal

Castellar ocupa la novena posició en el Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local

Dimecres 13 març de 2013

El portal web municipal compleix el 78% dels indicadors bàsics fixats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona

Castellar del Vallès ocupa la novena posició en el Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local que ha elaborat recentment pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural  (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta eina de geoperiodisme, que es pot consultar al portal www.infoparticipa.cat/bones-practiques/estudi.html, permet avaluar les pràctiques d’informació i comunicació de tots els webs corporatius dels 947 ajuntaments de Catalunya, per tal de facilitar els drets de la ciutadania a la informació pública i a la participació en el control democràtic de les administracions locals. A més, el Mapa té també com a objectiu esdevenir una eina per tal que les administracions puguin millorar els seus respectius portals.

El web www.castellarvalles.cat compleix amb el 78% d’un total de 41 indicadors que es consideren bàsics en relació amb qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quina informació i eines de participació ciutadana ofereixen. Aquests indicadors es basen en la legislació vigent i en els principis del Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública elaborat pel mateix laboratori de l’UAB l’any 2003.

Així, el portal municipal només es troba per sota dels webs de Sabadell (que compleix amb el 100% dels indicadors), Sant Feliu de Llobregat (95%), Sant Boi de Llobregat, Terrassa i Barcelona (83%), Solsona, El Vendrell i Santa Coloma de Gramanet (80%), i se situa en el segon lloc pel que fa als municipis de menys de 25.000 habitants, només per darrer de Solsona.

Val a dir que, dels 947 municipis, tan sols 57 (el 6% del total), superen el 50% dels indicadors establerts. D’aquests 57, són només 17 els que superen el 70% d’indicadors positius, entre els quals es troba Castellar. El 25% (233 municipis) han obtingut una puntuació d’entre el 25 i el 50%, mentre que la gran majoria (649) no han obtingut el 25% dels indicadors positius i el 8% no disposen de web. Val a dir que aquests últims, 8 en total, són municipis amb una població inferior als 1.000 habitants.

Els indicadors analitzats


Les preguntes i les dades de la recerca s’han agrupat en quatre grups: informació sobre qui són els representants polítics; informació sobre com aquests representants gestionen els recursos col·lectius; informació sobre informen de la gestió d’aquests recursos; i informació sobre les eines que s’ofereixen per a la participació ciutadana en el control democràtic.

Entre d’altres, es valora que el web municipal doni informació bàsica sobre l'alcalde i els regidors del consistori, ja estiguin a l’equip de govern o a l’oposició. També es té en consideració que el web publiqui els acords dels òrgans de govern (Ple i Junta de Govern Local) o proporcioni informació sobre el Pla d’Actuació Municipal (PAM), el Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) o d’altres plans d’actuació sectorial.

D’altra banda, el Mapa també puntua que el web municipal publiqui el pressupost municipal, informació sobre l’estat d’execució del mateix, les ordenances municipals, la relació de llocs de treball de la Corporació o les retribucions dels càrrecs electes i dels treballadors de l’Ajuntament. També s’avalua positivament el fet que el portal disposi d’un apartat dedicat al perfil del contractant i de les contractacions i les concessions signades per la Corporació amb empreses, entitats o persones particulars, així com d’un apartat destinat a la publicació de notícies.

Altres bones pràctiques que s’han tingut en consideració són la publicació de dades sobre el terme municipal, la població empadronada i la seva diversitat social, les activitats econòmiques o culturals, o informació històrica sobre el municipi.

Finalment també s’avalua el fet que es doni informació al web sobre els òrgans de participació ciutadana o sobre l’accés a les xarxes socials de la Corporació, al correu electrònic dels càrrecs electes, a l’agenda del municipi o al directori d’entitats.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40