Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'acte de presentació de l'estudi ha tingut lloc aquest migdia a la Sala d'Actes d'El Mirador
L'acte de presentació de l'estudi ha tingut lloc aquest migdia a la Sala d'Actes d'El Mirador

Es presenta l’estudi d’hàbits de salut de la població de 14 a 18 anys escolaritzada a Castellar

Dimecres 12 desembre de 2012

La Sala d’Actes d’El Mirador ha acollit avui dimecres, 12 de desembre, la presentació de l’estudi dels hàbits de salut de la població escolaritzada de 14 a 18 anys a Castellar del Vallès. L’acte ha comptat amb l’assistència de la tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Glòria Massagué, el cap de la Secció d’Informació i Anàlisi del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Jesús Oliván, el responsable del Servei d’Avaluació i Qualitat de la Direcció d’Estudis i Prospectiva de la Diputació de Barcelona, Ramon Arbós, i el cap d’unitat de la Regidoria de Salut, Joan Elvira, a més dels representants de diverses comissions del Consell municipal sociosanitari.

El document, que s’inclou dins les accions del Programa Municipal de Salut, s’ha confeccionat a partir de 464 entrevistes que es van dur a terme l’abril d’aquest any, el que suposa una mostra del 63% del total d’alumnes de secundària, batxillerat i cicles formatius de la vila. L’objectiu ha estat analitzar els hàbits actuals i l’evolució de tendències en diferents aspectes de la salut que afecten aquesta franja d’edat, per tal de poder dirigir les polítiques d’intervenció que es realitzaran al municipi en els propers anys.

En aquest sentit, s’ha seguit la mateixa línia dels estudis que es van dur a terme els anys 1998 i 2006 entre la població adolescent de la vila. Així els resultats obtinguts s’han estructurat en àmbits diferents com ara salut general, tabac, alcohol, drogues, hàbits alimentaris, sexualitat, estat d’ànim i relació amb els altres o oci i vida familiar.

Segons ha explicat la tinent d’alcalde de Serveis a les Persones, Glòria Massagué, “les dades obtingudes sobre la salut d’aquesta franja d’edat són qualitativament més positives respecte estudis recents efectuats en altres poblacions catalanes”.  La regidora afegeix que “comparativament als estudis anteriors, cal tenir en compte el context general de crisi que estem vivint en l’actualitat”.

Estat d’ànim i la relació amb els altres

Un dels aspectes més destacats de l’estudi és el que fa referència a l’estat d’ànim dels adolescents i a la relació amb els altres, que en comparació amb les dades de l’estudi del 2006 ha empitjorat. Així, un de cada quatre alumnes avaluats assenyala trobar-se sovint o sempre cansat, nerviós o avorrit. Fins i tot un terç afirma patir problemes per adormir-se o es desperta abans d’hora.

Entre els nois, és notable el sentiment d’avorriment (que ha passat del 17% el 2006 al 29% el 2012) i les dificultats a l’hora de dormir (del 20% del 2006 al 31% el 2012), mentre que en les noies són remarcables les dificultats per dormir (que han passat del 30% al 44% durant el mateix període) i el cansament excessiu (amb una evolució del 16% al 27%).

A més, un 8% dels alumnes afirma fer campana dels estudis com a mínim una vegada a la setmana, mentre que un 4% diu que es baralla amb els companys també amb la mateixa freqüència, un cop a la setmana. Aquestes dues tendències són especialment rellevants entre els nois.

D’altra banda, el percentatge d’alumnes que assenyala que en els darrers 12 mesos ha estat objecte de burla o insultat com a mínim una vegada se situa en el 16%. Alhora, un 10% assegura que s’ha sentit marginat almenys una vegada en el darrer any.

Pel que fa als maltractaments, el nombre d’alumnes que diuen sentir-se maltractats físicament és molt poc significatiu. Així mateix, les xifres relacionades amb el maltractament psicològic són lleugerament inferiors respecte fa sis anys. S’aprecia, però, una tendència a l’increment pel que fa al maltractament psicològic a l’escola, que en tots dos sexes és del 10%, i a casa, que arriba al 7% en el cas de les noies.

Finalment, i pel que fa a l’assetjament sexual, aquest és gairebé inexistent en els nois. En canvi, la xifra de noies que diu que s’ha sentit assetjada alguna vegada al carrer arriba al 13%, un índex que augmenta cinc punts respecte l’estudi del 2006.

Sexualitat

El 41% dels nois i el 37% de les noies afirmen haver tingut alguna vegada una relació sexual amb penetració. Aquestes xifres suposen un increment general de 10 punts respecte les obtingudes a l’estudi del 2006. Així, l’edat mitjana d’inici de les relacions és similar en ambdós sexes i se situa al voltant dels 15-16 anys, la mateixa que ja s’assenyalava fa sis anys. Aquesta mitjana és, però, superior a estudis similars realitzats recentment en altres poblacions catalanes.

Entre la població que manté relacions sexuals amb penetració, el 26% dels nois les té amb una freqüència setmanal o alguna vegada al mes, mentre que per a les noies aquest percentatge arriba al 31%.

Pel que fa als anticonceptius, el preservatiu és el mètode més utilitzat, amb un 87%, el que suposa un increment de cinc punts en el seu ús respecte l’any 2006. Tot i així, encara hi ha qui utilitza la marxa enrere: el 5% dels nois i el 10% de les noies.

A més,  un 14% dels nois i un 18% de les noies afirmen no haver utilitzat el preservatiu en la darrera relació sexual amb penetració. De fet, un 10% dels nois diu no utilitzar mai el preservatiu, mentre que en les noies aquest percentatge disminueix fins al 3%.

També és destacable que un 37% de les noies que han mantingut relacions sexuals amb penetració reconeix haver fet ús alguna vegada de la píndola postcoital. El 13% dels nois també afirma que la seva parella l’ha utilitzada en alguna ocasió.

Finalment, cal assenyalar que ha disminuït el percentatge de joves que mantindrien una relació sexual en cas de no tenir preservatius o que la seva parella es negués a utilitzar-los. Aquest percentatge s’ha reduït en sis anys dels 30 al 23% pel que fa als nois i del 14 al 12% pel que fa a les noies.

Drogues

En relació a les drogues no institucionalitzades, el cànnabis és la més consumida. El 36% del total l’han provada alguna vegada, un percentatge que es troba 4 punts per sota respecte l’estudi de l’any 2006. L’edat d’inici al consum d’aquesta substància o derivats se situa als 14-15 anys.

Pel que fa als altres estupefaents, cal remarcar que un 4% dels enquestats afirma haver provat alguna vegada tranquil·litzants sense recepta mèdica. Aquest percentatge, que és lleugerament superior al de fa sis anys, s’incrementa fins al 20% de tota la població de la franja d’edat analitzada si sumem el nombre de joves que en consumeix amb recepta mèdica.

D’altra banda, el 4% dels enquestats afirma haver provat alguna vegada les coles o gomes d’enganxar mentre que el 3% diu que ha pres alguna vegada cocaïna. Aquestes xifres són lleugerament inferiors a les registrades fa sis anys.

Pel que fa a l’accés, el cànnabis és la droga no institucionalitzada que és percebuda com a més fàcil d’aconseguir, ja que el 75% dels alumnes pensa que és bastant o molt fàcil aconseguir-ne. El 34% creu que pot aconseguir tranquil·litzants de manera bastant fàcil o molt fàcil i el 31% pensa el mateix respecte la cocaïna.

De manera coincident, el 77% dels joves afirma que en alguna ocasió se li ha ofert cànnabis, mentre que aquest percentatge es redueix al 17% en els cas dels joves als quals han ofert cocaïna alguna vegada.

Tabac i alcohol

La proporció de joves castellarencs d’entre 14 i 18 anys que declara consumir tabac s’ha estancat en els darrers sis anys. El 47% ha provat el tabac alguna vegada, el 31% ho ha fet els darrers 30 dies i el 17% són fumadors diaris. Aquest darrer percentatge és 1,3 punts més baix que el 2006 i sis punts més baix que el registrat l’any 1998. Aquestes dades, a més, són inferiors a estudis similars realitzats recentment en altres poblacions catalanes.

L’edat d’inici del consum de tabac se situa majoritàriament entre els 13-14 anys (el 60% han començat a aquestes edats). Val a dir, però, que 8 de cada 10  fumadors s’ha plantejat alguna vegada deixar de fumar, mentre que fa sis anys, només s’ho plantejaven 7 de cada 10.

D’altra banda, el consum d’alcohol continua sent una conducta molt habitual entre la població estudiada. Així, el 65,3% dels enquestats afirma haver begut alcohol els darrers 30 dies. Entre aquesta població, la majoria ho fa els caps de setmana, i en espais com bars, pubs o discoteques. Les begudes amb alcohol més consumides són els combinats o còctels (40%), les copes (31%) i la cervesa (23%).

Cal destacar també que gairebé la meitat dels enquestats diuen que van començar a beure alcohol entre els 13 i els 14 anys, per bé que un 22% es van iniciar amb 12 o menys anys. A més, el 45% dels joves reconeix que s’ha emborratxat alguna vegada i un 26% afirma que ho ha fet els darrers sis mesos, dades que es troben lleugerament per sota respecte estudis similars realitzats en altres poblacions.

La percepció que tenen els alumnes del seu consum d’alcohol és en general baixa, ja que només un 8% afirma consumir-ne bastant o molt.

Aspectes relacionats amb la salut

En aquest apartat, cal destacar que la majoria d’enquestats afirmen estar bastant o molt satisfets amb la seva personalitat, les relacions amb els amics i amb la seva família.

Tanmateix, el 20% dels nois no està satisfet amb el seu treball escolar, mentre que el 30% de les noies no ho està respecte la seva figura o el seu pes. De fet, quasi quatre de cada deu noies afirma que està grassa o molt grassa.

En l’actualitat, el 22% dels nois reconeix que està intentant perdre pes, mentre que aquest percentatge és molt més significatiu en el cas de les noies, ja que arriba al 57%.

Oci i vida familiar

Dins l’apartat d’oci, l’esport és l’activitat que els alumnes fan amb més freqüència setmanalment (33%). Fins i tot, el 13% afirma fer esport diàriament. Sobre les activitats d’oci fetes els darrers 30 dies, les preferències, són per aquest ordre, anar al cinema o al teatre, seguit “d’anar de marxa” i de practicar esport. El percentatge és similar per sexes excepte en el cas de l’esport, que és més practicat pels nois.

Si comparem les dades sociodemogràfiques amb les obtingudes fa 6 anys, apreciem un increment important de separacions o divorcis dels pares, un increment de formació acadèmica dels mateixos, un augment de la situació d’atur de les famílies i el manteniment d’una bona relació entre pares i fills.

Salut general

Finalment, el 89% considera que la seva salut és bona o molt bona. Els resultats són molt similars als obtinguts a l’estudi de fa 6 anys.

La majoria dels alumnes afirmen que els temes de salut han estat tractats als centres educatius. El 92% diu que s’ha treballat la sexualitat, el 81% l’alimentació i el 78%  les drogodependències. El tema de la sexualitat és el que es considera que s’ha tractat també de manera més significativa i més a fons.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40