Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge d'un anterior curs de cuina d'aprofitament
Imatge d'un anterior curs de cuina d'aprofitament

El Consorci de Residus i l’Ajuntament programen un curs de cuina d’aprofitament amb receptes nadalenques

Dimarts 13 novembre de 2012

El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Castellar duran a terme el proper dilluns 26 de novembre un curs de cuina d’aprofitament d’aliments amb receptes de Nadal. Aquesta és una de les activitats que el Consorci i els ajuntaments de la comarca han presentat aquest matí, i que s’emmarquen en les propostes commemoratives de la Setmana europea de la prevenció de residus que se celebra del 17 al 25 de novembre. Les activitats, però, s’allargaran durant els mesos de novembre i desembre.

Totes les activitats inclouen també en la campanya “Si recicles bé, tothom estalvia”, que s’està duent a terme des de fa uns mesos amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania per millora la qualitat del reciclatge i de tot el procés de generació de residus, des de la compra fins al seu tractament.

El curs de cuina  que es realitzarà a Castellar presentarà diverses receptes i propostes per als àpats nadalencs o posteriors, per aprofitar els aliments que hagin pogut sobrar. Entre d’altres, segons ha apuntat el responsable de Cuina de Safareig, Alfonso Fernández, s’explicarà com fer piruletes de pinya amb xocolata amb les sobres d’una pinya o infusions de pinya amb canyella amb les peles d’aquesta fruita.

Per poder assistir al curs, que tindrà lloc als Safareigs de la Baixada de Palau entre les 19 i les 21 hores, les persones interessades han de formalitzar la seva inscripció a la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament, trucant al número de telèfon 93 7140 40 40 o bé enviant un correu electrònic a l’adreça territori@castellarvalles.cat.

Altres activitats programades

D’altra banda, Castellar durà a terme també tres activitats més relacionades amb la sostenibilitat i amb la idoneïtat de reutilitzar materials. Així, dissabte 1 de desembre, la plaça del Mercat serà l’escenari de la proposta que porta per títol “L’aventura dels residus” i que consisteix en un conjunt de jocs de gran format que tindran lloc entre les 10 i les 13 hores.

L’endemà, 2 de desembre, i en el mateix emplaçament, es durà a terme, d’una banda, la proposta “La ruleta dels impropis”, una activitat dinàmica que té per objectiu fomentar el coneixement dels impropis i la repercussió econòmica i ambiental de fer correctament la recollida selectiva. D’altra banda, s’hi ubicarà un punt de recollida de joguines en bon estat que puguin ser aprofitades i reutilitzades per col·lectius amb necessitats socio-econòmiques. Aquestes dues propostes començaran a les 11 hores i estaran actives, respectivament, fins a les 12.30 h i les 13.00 h.

A més, dilluns 10 de desembre, El Mirador serà l’escenari, a partir de les 18 hores, d’un taller de postals i guarniments nadalencs en què els assistents aprendran com fer decoració a partir de materials reutilitzats o de residus.

Què és la prevenció de residus?

La prevenció o reducció de residus es defineix com el conjunt de mesures endegades per evitar que una substància, una matèria o un producte es converteixin en residu. Aquestes mesures pretenen reduir la quantitat de residus generats, també mitjançant la reutilització o la prolongació de la vida útil dels productes, i reduir els efectes nocius dels residus en el medi ambient i la salut humana un cop tractats. Qualsevol acció per a la prevenció de residus se sotmet a la màxima “el millor residu és el que no es produeix”.

Per contaminar menys el planeta, la ciutadania pot reduir els residus amb accions ben senzilles, com ara utilitzar bosses reutilitzables, posar el rètol “No volem publicitat” a la bústia, evitar el malbaratament alimentari, comprar a granel o en format gran, comprar productes ecodissenyats (sense bateries, amb mínim embalatge...), beure aigua de l’aixeta, evitar la impressió i, si és necessari, fer-la a dobla cara, fer compost, utilitzar productes recarregables (piles, bolígrafs...), donar estris i roba que ja no utilitzem, llogar les eines de poc ús o demanar-les en préstec, i reparar els aparells espatllats.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40