Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Óscar Lomas, i l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, durant la presentació del pressupost
El tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Óscar Lomas, i l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, durant la presentació del pressupost

L’equip de govern presenta la proposta de pressupost municipal per a l’any 2013

Dimarts 30 octubre de 2012

L’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i el tinent d’alcalde de Serveis Centrals, Óscar Lomas, han presentat avui la proposta de pressupost municipal que se sotmetrà a votació en el Ple del proper dimarts, 6 de novembre. L’import global per a l’any que ve suma un total de 23,9 milions d’euros, una xifra que suposa la disminució d’un 5% respecte l’actual exercici.  

L’equip de govern s’ha fixat com a principals prioritats per al 2013 el compliment del dèficit 0, d’acord amb el Pla de Sanejament del consistori, l’amortització del deute de l’Ajuntament, l’increment de la despesa en les partides d’ajuda social directa i el manteniment de la quantitat i qualitat dels serveis municipals.

Pel que fa a la càrrega financera, es preveu situar l’índex d’endeutament per sota del 75% a finals del mandat. Per aconseguir-ho, el pla d’ajust aprovat per l’Ajuntament aquest any inclou amortitzacions de préstecs per valor de 3,2 milions d’euros el 2013, 3,6 milions d’euros el 2014 i 2,6 milions d’euros el 2015. Fins a aquest darrer any, a més, no es demanaran noves operacions de préstec.

Impostos i taxes

Entre les principals línies d’actuació incloses en els comptes municipals per a l’any que ve, destaca la proposta d’ordenances fiscals. Els impostos i taxes municipals s’apujaran de forma general un 3,5%, d’acord amb l’IPC espanyol interanual del mes de setembre. Tanmateix, es congelaran l’Impost d’Activitats Econòmiques, l’Impost de Vehicles, l’Impost de Construccions, l’Impost de Plusvàlues i la Taxa de Serveis Urbanístics. Com a excepció, el rebut mig de l’aigua s’apujarà 3,66 euros al mes a causa principalment de la connexió del municipi amb Aigües Ter-Llobregat.

Les ordenances fiscals, que també se sotmetran a votació del Ple el proper 6 de novembre, mantenen les bonificacions introduïdes en els darrers exercicis. En aquest sentit, es continuaran aplicant les bonificacions en impostos i taxes per a persones amb rendes baixes i menys poder adquisitiu, persones amb comportaments ambientalment responsables i empreses de nova creació o que generin llocs de treball indefinits.

A més, també seguirà vigent l’exempció en el pagament de la taxa per l’obertura d’activitats, que es va implantar l’any passat. Aquesta mesura pretén fomentar la creació d’activitat econòmica i ocupació i pot suposar un estalvi d’entre 1.000 i 2.500 euros, en funció de l’activitat.

D’altra banda, de cara a la primavera també s’estudiarà una proposta nova de tarifes de l’Escola Municipal de Música i les escoles bressols municipals per al curs 2013-2014 que tindrà en compte criteris socials.

Previsió d’ingressos i inversions

Una segona línia d’actuació està relacionada amb la previsió a la baixa dels ingressos. Destaca la reducció en 828.000 euros de les subvencions de la Generalitat de Catalunya respecte l’any 2012, el que representa una disminució del 33%. L’import previst que aportarà aquesta administració als ingressos municipals és per a l’any 2013 d’1,65 milions d’euros.  

Així mateix, les noves inversions que inclogui el pressupost per a l’exercici que ve hauran de comptar necessàriament amb el cofinançament d’altres administracions. En aquest sentit, cal remarcar que l’any 2013 s’executarà un nou Pla d’Obres de Millora Urbana (POMU), valorat en 454.200 euros i que es preveu finançar en un 50% des del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya, en un 45% des de la Xarxa Municipis de Qualitat de la Diputació de Barcelona i en un 5% des del propi Ajuntament. El POMU incorporarà diverses actuacions d’asfaltats i renovació de voreres.

Paral·lelament també es recuperaran dues passeres del riu Ripoll malmeses per temporals. L’actuació, que comprèn la instal·lació de dues vies de pas del riu a les zones de Can Juliana i al Molí d’en Busquets, està valorada en 41.275 euros i comptarà amb el finançament del Consorci de Turisme del Vallès Occidental.

Despeses de personal

L’equip de govern manté com a gran objectiu pressupostari l’aprimament de l’administració. En aquest sentit, es reduiran les despeses de personal en 450.000 euros (5,30%) respecte l’any anterior. Aquesta xifra deixa el pressupost del capítol 1 en poc més de 8 milions d’euros, pràcticament 900.000 euros menys (9,9%) que fa dos anys. Aquesta reducció obeeix principalment a la reducció del número de treballadors de la Corporació, i també a l’eliminació d’hores extres i complements i a la no cobertura de baixes temporals.

La plantilla de l’Ajuntament per a l’any 2013 serà de 216 persones, 14 places menys respecte el 2012 i 19 places menys respecte el 2011. Aquesta disminució, del 8% en dos anys, s’ha dut a terme gràcies a la no reposició dels treballadors que es jubilen i al fet que s’han produït diverses prejubilacions i baixes voluntàries.

Despesa social


El darrer aspecte destacat del pressupost és el manteniment de les partides socials i de foment de l’ocupació. En aquest sentit, s’incrementen als recursos per al Servei d’Atenció Domiciliària, els ajuts a famílies necessitades i les beques de menjador escolar. També s’impulsarà un nou programa de millora de l’èxit escolar i es tirarà endavant el projecte de Finestreta Única Empresarial.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40