Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Els Indicadors de transparència municipal, al web www.castellarvalles.cat
Els Indicadors de transparència municipal, al web www.castellarvalles.cat

Castellar ocupa la quarta posició en el Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local

Dimarts 24 juliol de 2012

El portal web municipal compleix el 78% dels indicadors bàsics fixats pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona

Castellar del Vallès ocupa, juntament amb Santa Coloma de Gramanet, la quarta posició en el Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local, elaborat recentment pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural  (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta eina de geoperiodisme, que es pot consultar al portal www.infoparticipa.cat/bones-practiques, permet avaluar les pràctiques d’informació i comunicació de 153 webs corporatius d’arreu de Catalunya, per tal de facilitar els drets de la ciutadania a la informació pública i a la participació en el control democràtic de les administracions locals.

El web www.castellarvalles.cat compleix amb el 78% d’un total de 41 indicadors que es basen en la legislació vigent i en els principis del Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública elaborat pel mateix laboratori de l’UAB l’any 2003. Així, el portal municipal només es troba per sota dels webs de Sabadell (que compleix amb el 100% dels indicadors), Terrassa (83%) i Barcelona (80%) i supera en puntuació als webs corporatius de tres capitals de província, 39 capitals de comarca i 59 municipis de més de 20.000 habitants.

Val a dir que, dels 152 municipis analitzats, tan sols 44 superen el 50% dels indicadors establerts.

Els indicadors analitzats

Les preguntes i les dades de la recerca s’han agrupat en quatre grups: informació sobre quins són els representants polítics; informació sobre com treballen els representants polítics; informació sobre compliment de programes electorals; i recursos i eines que s’ofereixen per a la participació ciutadana.

Entre d’altres, es valora que el web municipal doni informació bàsica sobre l'alcalde i els regidors del consistori, ja estiguin a l’equip de govern o a l’oposició. També es té en consideració que el web publiqui els acords dels òrgans de govern (Ple i Junta de Govern Local) o proporcioni informació sobre el Pla d’Actuació Municipal (PAM), el Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) o d’altres plans d’actuació sectorial.

D’altra banda, el Mapa també puntua que el web municipal publiqui el pressupost municipal, informació sobre l’estat d’execució del mateix, les ordenances municipals, la relació de llocs de treball de la Corporació o les retribucions dels càrrecs electes i dels treballadors de l’Ajuntament. També s’avalua positivament el fet que el portal disposi d’un apartat dedicat al perfil del contractant i de les contractacions i les concessions signades per la Corporació amb empreses, entitats o persones particulars.
Altres bones pràctiques que s’han tingut en consideració són la publicació de dades sobre el terme municipal, la població empadronada i la seva diversitat social, les activitats econòmiques o culturals, o informació històrica sobre el municipi.

Finalment també s’avalua el fet que es doni informació al web sobre els òrgans de participació ciutadana o sobre l’accés a les xarxes socials de la Corporació, al correu electrònic dels càrrecs electes, a l’agenda del municipi o al directori d’entitats.

El Mapa de Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local té també com a objectiu esdevenir una eina per tal que les administracions puguin millorar els seus respectius portals. En aquest sentit, el portal web de l’Ajuntament de Castellar del Vallès incorporarà en els propers mesos nous apartats per tal de donar compliment a la major part d’indicadors que encara no es compleixen.

Val a dir que el mateix web ja inclou des del passat 2011 una seixantena d’indicadors de transparència municipal elaborats segons els paràrmetres de l’organització no governamental Transparency International (TI). Aquests indicadors es poden trobar dins l’apartat de la Seu Electrònica.

Consulteu els indicadors de transparència municipal clicant aquí.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40