L’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha adreçat avui dimarts, 17 d’abril, una carta al conseller de Salut, Boi Ruiz, per tal de mostrar-li la seva preocupació per la supressió de l’especialitat de ginecologia del Centre d’Atenció Primària del municipi.
L’Institut Català de la Salut ha anunciat que reorganitzarà gradualment en els propers mesos els serveis d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de les àrees bàsiques de salut de la Regió Metropolitana Nord, on s’inclou la de Castellar. Segons aquest nou model, a partir del mes de setembre el servei que presta l’obstetraginecòleg es traslladarà definitivament al CAP II de Sant Fèlix de Sabadell, mentre que a l’ABS Castellar mantindrà únicament les consultes de la llevadora.
Aquesta mesura, que també afectarà les poblacions de Sant Quirze del Vallès, Polinyà i Sentmenat, suposarà que les dones del municipi que necessitin assistència ginecològica hauran de desplaçar-se a aquest centre d’atenció especialitzada de la comarca.
Segons l’alcalde, la reordenació del servei comporta un “greuge considerable per a les usuàries del nostre municipi, ja que el CAP II de Sant Fèlix no té una connexió directa amb transport públic des del municipi”. En aquest sentit, afegeix que “l’accés en autobús requereix d’un transbordament i anar-hi amb vehicle privat també es complex per les dificultats d’aparcament a la zona”.
A la missiva, també es qüestiona quin és “l’estalvi econòmic que suposarà la concentració del personal dels serveis de ginecologia dels diferents CAP en un sol centre sanitari”.
L’alcalde també ha explicat que l’equip de govern presentarà en el proper Ple municipal una proposta de resolució en què es demanarà al Departament de Salut que reconsideri la decisió d’eliminar el servei de l’ABS Castellar.
Reorganització dels serveis
Amb la nova reordenació, el centre de l’ASSIR del CAP II de Sant Fèlix prestarà atenció diària de 8 a 20 hores i atendrà les visites relacionades amb:
- diagnòstic prenatal (amb capacitat tècnica per fer ecografies d’alta definició i processos invasius com la amniocentesi).
- atenció i seguiment de patologies ginecològiques.
- avortament farmacològic.
- diagnòstic, tractament i seguiment de les infeccions de transmissió sexual.
Pel que fa a l’activitat de la llevadora del CAP, aquesta treballarà coordinadament amb l’equip d’atenció primària en els següents àmbits:
- atenció a la població: consell afectiu sexual, consell reproductiu, atenció a l’interrupció voluntària de l’embaràs, consell i atenció a les infeccions de transmissió sexual, prevenció del càncer de coll d’úter, atenció a la patologia ginecològica menor.
- consell reproductiu i atenció de mètodes contraceptius.
- control i seguiment de l’embaràs, educació maternal, atenció al puerperi i atenció grupal.
- Prevenció dels càncers de cèrvix i de mama.