Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El Mirador
El Mirador

El Mirador reforma els seus espais per poder diversificar el ventall d’activitats

Dimecres 8 febrer de 2012

L’equipament comptarà a partir de la primavera amb vuit sales més

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha començat avui els treballs de remodelació interior de diferents espais de l’edifici d’El Mirador amb l’objectiu  que el centre pugui ampliar i diversificar el seu ventall d’activitats.

D’una banda, el soterrani de l’edifici, que fins ara acollia una sola sala on es realitzaven exposicions i tallers, es reconvertirà de manera que s’hi adequaran sis sales. Així, un cop finalitzin els treballs, aquest espai comptarà amb una sala d’exposicions de 191 m2, una sala de 69 m2 amb terra de goma per facilitar la realització d’activitats corporals, tres sales d’un total de 98 m2 on principalment es duran a terme tallers i manualitats i que tindran sortida al pati posterior de l’edifici, on s’instal·laran piques, i una sisena sala polivalent, de 43 m2, on es podran dur a terme activitats com ara els tallers de construcció de robots de Lego Education. Cal assenyalar que, a més de diversificar l’espai, s’hi obriran algunes finestres per tal de garantir-hi l’entrada de llum natural.

D’altra banda, l’Espai Sales, situat a la zona de l’antic Mercat Municipal, també veurà redistribuïts els seus espais. En aquest sentit, la sala Xavier Caba es dividirà en dues zones independents, mentre que la sala Pepa Beotas serà objecte de l’habilitació de piques per poder-hi realitzar activitats que requereixin l’ús d’aigua. El personal tècnic d’El Mirador que fins ara duia a terme les seves tasques des d’aquesta sala, serà traslladat a la recepció de l’Espai Sales, una zona que es tancarà mitjançant vidres.

En aquesta mateixa zona de l’Espai Sales, es procedirà al tancament de la Sala Valls Areny, que quedarà delimitada amb vidres amb l’objectiu d’insonoritzar les activitats que s’hi porten a terme.

Pel que fa a l’Opensurf, l’espai d’accés lliure a Internet que es troba situat a l’última planta de l’edifici, la principal novetat serà la construcció de lavabos per tal que els usuaris no s’hagin de desplaçar a les plantes inferiors. Així, a més, es garantirà el seu funcionament independent, de manera que s’hi pugui accedir únicament a través dels ascensors i les escales i no s’hagi d’utilitzar la rampa. D’altra banda, s’hi instal·larà una porta d’accés directe a la terrassa.

Altres actuacions previstes a l’edifici durant les properes setmanes són la instal·lació d’una doble porta a l’entrada principal, que dóna accés al Servei d’Atenció Ciutadana, i el tancament amb vidres de l’espai que separa aquesta zona de la rampa situada al darrere, on s’hi col·locarà una porta. Aquesta actuació, a més, permetrà una millora en la climatització de l’espai, així com també un augment de l’estalvi energètic.

Així mateix, també es tancarà l’accés des del vestíbul de l’Auditori a la rampa de l’edifici.

Es preveu que l’actuació tingui una durada aproximada d’un mes i mig.

El Mirador va acollir més de 2.100 sessions d’activitat l’any 2011

El Mirador Centre de Coneixement va acollir el passat 2011 un total de 2.123 sessions d’activitat organitzades per associacions i entitats (41%), el propi centre (28%), regidories i serveis de l’Ajuntament (24%), empreses i emprenedors (4%), i partits polítics (3%), el que suposa prop de 1.500 activitats més que l’any 2010.

Per espais, 1.310 de les propostes (el 61,7%) s’han dut a terme a les sales Xavier Caba, Alfons Gubern, Raimon Roca, Joan Tort, Lluís Valls Areny i Antoni Costa, i 390 (el 18,4%) s’han celebrat a l’Auditori, al seu vestíbul o a la Sala d’Actes. La Sala Polivalent i l’Espai Sales han acollit 183 propostes (8,6%), mentre que les aules d’informàtica i l’Open Surf han estat l’escenari de 108 propostes (5,1%). Les 132 activitats restants (6,2%) s’han dut a terme a altres espais de l’edifici, com la terrassa o les sales de reunió situades al Servei d’Atenció Ciutadana.

D’altra banda, l’Open Surf va comptabilitzar l’any 2011 uns 8.200 usuaris. D’aquests, el 56% van utilitzar el servei sense fer servir ordinador, el 35% van sol·licitar un ordinador portàtil en préstec, i el 9% van fer servir ordinadors propis. Val a dir que l’any 2010, en sis mesos de funcionament d’El Mirador, el centre va prestar 726 ordinadors portàtils, mentre que aquest 2011 se n’han prestat 2.850.

Activitats destacades de l’any 2011

Entre les activitats que s’han dut a terme a El Mirador l’any 2011 destaquen algunes propostes pròpies del centre com ara els mesos temàtics de l’astronomia i la química, que van tenir lloc al març i al novembre, respectivament, o els concursos d’art digital i de dibuix per a la portada del nou disc del grup Macedònia o un taller de jocs de taula. També cal destacar l’estrena del Racó d’Intercanvi de Llibres que es va instal·lar al mes d’octubre a la segona planta de l’edifici.
 
L’equipament, però, ha acollit també altres activitats externes a El Mirador, com les sessions setmanals de l’Aula d’Extensió Universitària per a gent gran, les propostes cinematogràfiques del Club Cinema Castellar Vallès, les propostes incloses en la Temporada estable de teatre i música, les activitats organitzades per entitats i partits polítics, i altres esdeveniments com la Mostra de Cinema BRAM! o la Setmana del Pallasso. A més, s’hi ha dut a terme diferents exposicions, que s’han pogut veure a la Sala Polivalent i a l’Espai Sales.

1.452 hores de formació l’any 2011

Pel que fa a les activitats formatives, El Mirador va acollir l’any 2011 1.452 hores de formació que van comptar amb l’assistència de 913 alumnes. Aquest nombre suposa més del doble de les hores de formació que es van dur a terme l’any 2010 (663 hores cursades per 326 alumnes). Cal assenyalar que durant el darrer trimestre de 2011 es va produir un augment considerable de les hores lectives, ja que se’n van oferir 770 per a un total de 526 alumnes.

La distribució de les activitats formatives per franges horàries ha experimentat un canvi respecte l’any 2010. Així, s’han incrementat significativament els horaris de tarda, que han passat del 28% al 52% del total, i s’han reduït els horaris de vespre, que han baixat del 47% al 26%, mentre que els horaris de matí s’han mantingut (del 25% al 22%).

Pel que fa als cursos que s’han dut a terme el 2011, els més demandats han estat els relacionats amb l’alfabetització tecnològica, que han despertat l’interès del 33% de l’alumnat. Darrere d’aquests s’han situat els cursos relacionats amb el la tecnologia especialitzada, amb un 19% de la demanda. A continuació s’han situat els cursos d’habilitats socials, que han comptat amb un 18% de la demanda, els de tecnologia de perfeccionament (16%), i els cursos per a infants, amb un 14% de la demanda total.

Continua l’oferta de Lego Education Center

Cal destacar també l’oferta extraescolar impartida per Lego Education Center adreçada a infants de 9 a 12 anys que s’ha mantingut durant el curs 2011-2012. Així, enguany són dos els grups que estan duent a terme aquesta proposta que porta per títol “Robotics” i que té per objectiu ensenyar els infants a construir, programar i posar en marxa robots, alhora que es fomenten valors com el talent, la creativitat, l’autoconfiança i el compromís dels infants. Aquest curs són 23 els nens i nenes que realitzen aquesta proposta, mentre que el curs anterior van ser 58 els alumnes que la van cursar, repartits en sis grups.

Nous cursos per a l’any 2012

Aquest mes de febrer han començat les activitats formatives programades per al primer trimestre de l’any 2012. En total, s’han omplert 38 grups, que acullen 412 alumnes.

Per temàtiques, el 37% del total de l’alumnat s’ha interessat pels cursos relacionats amb habilitats socials, i el 35% són infants que cursaran algunes de les activitats adreçades a aquesta franja d’edat. El 13% durà a terme alguna de les propostes d’alfabetització informàtica, mentre que el 8% són alumnes de cursos proposats per diversos serveis municipals. L’oferta la completen el 3% d’alumnes que cursaran propostes de perfeccionament tecnològic i el 3% que s’ha interessat per les activitats formatives relacionades amb temes d’administració.

Els cursos més destacats pel que fa a la demanda són el de conversa en anglès per a infants, que compta amb 100 alumnes, i el de llengua de signes organitzat per la Regidoria de Benestar Social, subvencionat per l’Obra Social La Caixa i totalment gratuït, que realitzaran 61 persones. Amb 53 alumnes se situen els cursos d’iniciació a la informàtica i d’iniciació a Internet, mentre que els cinc grups de conversa en anglès compten amb 52 alumnes.

Suport a emprenedors

L’ocupació d’El Mirador es completa amb les 4 empreses que ocupen els despatxos destinats a nous emprenedors.  

A aquests s’ha afegit enguany el Servei Local de Català, que es troba ubicat a un cinquè despatx destinat a una entitat. Fins al moment, aquest espai estava ocupat per l’Associació de Comerciants de la vila, que s’ha traslladat a Cal Botafoc (c. Sant Llorenç, 7).

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40