Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Mosquit tigre
Mosquit tigre

L’Ajuntament recorda les principals recomanacions contra el mosquit tigre en l’època de més proliferació d’aquest l’insecte

Dilluns 4 juliol de 2011

L’inici del mes de juliol i l’augment de les temperatures marquen el principi de l’època de més proliferació del mosquit tigre. Per aquest motiu, l’Ajuntament intensifica la campanya contra aquest insecte, recordant a la ciutadania les principals recomanacions a tenir en compte a l’hora de prevenir-lo i controlar-lo.

Entre aquestes recomanacions destinades principalment a evitar la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques del mosquit tigre, l’Ajuntament destaca els següents consells:

•    Buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, etc.
•    Tapar, mitjançant una tapa o una tela de mosquitera prima (malla de 2 mm de mida màxima), els recipients a l’exterior que es consideri imprescindible mantenir amb aigua.
•    Mantenir netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades, així com els embornals dels patis.
•    Evitar acumulacions d'aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.
•    Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua, i evitar els forats naturals presents en troncs.
•    Mantenir completament eixutes les basses o les piscines quan estiguin buides. En cas que estiguin plenes, aquestes s’han de mantenir tapades o en condicions higienicosanitàries mitjançant els tractaments de l’aigua adients per evitar la proliferació de larves de mosquits. Les piscines de plàstic s'han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
•    Col·locar peixos a les basses.
•    Si opteu per utilitzar un repel·lent, feu-lo servir només per a realitzar activitats a l'exterior i el temps necessari, complint estrictament les instruccions d'ús.

La importància de seguir aquests consells rau, segons indica l’últim estudi elaborat l’any 2010 pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, en el fet que ja són 170 els municipis on actualment es pot trobar el mosquit tigre, repartits en 16 comarques catalanes: Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Garraf, Gironès, Selva, Maresme, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

La zona litoral de Catalunya és, doncs, la més afectada, ja que entre els mesos de maig a novembre les temperatures mínimes mensuals solen ser superiors als 10ºC, el mínim que l’insecte necessita per desenvolupar el seu cicle.

Una comissió interinstitucional ha elaborat l’estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya

Des de l’arribada del mosquit tigre a Catalunya l’any 2004, ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Generalitat han dut a terme diverses accions amb l’objectiu de reduir les molèsties que provoca i minimitzar-ne la propagació. Amb la dispersió progressiva de l’insecte s’han anat augmentant les institucions implicades en la seva prevenció i control, fins que el 2010 una comissió interinstitucional, ha elaborat l’estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya.

Aquesta comissió, coordinada pels departaments de Salut i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, està formada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la Diputació de Barcelona, Dipsalut de la Diputació de Girona, la Diputació de Tarragona, el Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, i el Consorci de Serveis Agroambientals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

L’organisme ha establert un protocol harmonitzat de mesures, que signifiqui una eina bàsica d’actuació a totes les institucions involucrades, i s’encarregarà de fer-ne el desenvolupament i l’actualització posteriors.

A  Castellar, es distribuiran tríptics a entitats, farmàcies, floristeries, centres de jardineria i dependències municipals. A més, es pot trobar la informació a la pàgina web i al setmanari L'Actual, i el departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, a través d’atenció tècnica directa, resoldrà dubtes de la ciutadania.

Més informació clicant l'enllaç que apareix a la part superior de la pàgina.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40