Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Acte de presentació de l'estudi de recuperació paisatgística del riu Ripoll
Acte de presentació de l'estudi de recuperació paisatgística del riu Ripoll

L’Ajuntament recupera la vegetació de ribera en un tram del riu Ripoll a l’entorn del pont nou

Dilluns 25 octubre de 2010

La Regidoria de Medi Ambient ha iniciat recentment els treballs de recuperació de la vegetació de ribera en un tram del riu Ripoll situat a l’entorn del pont nou de la carretera de Terrassa (C1415). L’actuació, que és finançada a tres bandes per l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci per a la Defensa de la conca del Besòs i l’Ajuntament de Castellar, té un pressupost de 50.000 euros.

El projecte té per objectiu millorar l’hàbitat i el paisatge fluvial en un tram d’uns 90 metres lineals i d'uns 20 metres d’amplada, aigües amunt del pont. Així, s’intervindrà en una àrea de 1.800 metres quadrats amb la finalitat última de millorar la qualitat ecològica de la llera i, en conseqüència, de l’aigua del riu.

Els treballs, que tindran una durada d’un mes, han començat de moment amb la desbrossada de la zona, ocupada en l’actualitat per espècies invasores com ara la canya americana. A continuació es realitzarà un canal de reg que garanteixi la supervivència del bosc de ribera que es plantarà posteriorment. D’aquesta manera, les plantes disposaran d’aigua constantment assolint en tot moment el requeriment hídric necessari.

Per tal d’implicar la ciutadania, la Regidoria de Medi Ambient convocarà properament una jornada de plantació. La intenció és poder reproduir l’hàbitat fluvial propi d’aquests ambients, amb vegetació que inclourà canyissar, salzeda i albareda, espècies que s’adapten de manera més òptima a les condicions biogeogràfiques de la zona.

En els darrers anys, l’Ajuntament ha efectuat diverses intervencions en espais fluvials del riu Ripoll, en trams situats al seu pas pel terme municipal. La recuperació natural i social dels cursos de l’aigua ha comportat l’execució d’obres de condicionament, com ara la restauració del meandre del Boà, la instal·lació de passos sobre la llera o la senyalització d’itineraris i espais fluvials.

Estudi de recuperació paisatgística del riu Ripoll


D’altra banda, el passat 14 d’octubre, es va presentar l’estudi per a la recuperació paisatgística del riu Ripoll, impulsat conjuntament pels ajuntaments de Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà, Ripollet i Montcada i Reixac i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

L’objectiu d’aquest estudi és disposar d’una diagnosi de l’estat de conservació del riu Ripoll i establir criteris comuns per a la recuperació i millora paisatgística de tot l’espai fluvial. Aquesta proposta ha de servir com a marc de referència per a les actuacions que els diversos municipis de la conca del Ripoll duguin a terme en el seu àmbit.

El Ripoll, que es correspon amb el perfil d'un riu mediterrani, té un important interès patrimonial pel seu passat industrial, i també un interès territorial com a corredor verd metropolità. El riu neix a la Serra de Granera i aboca les aigües a Montcada i Reixac, en un recorregut de 40 quilòmetres de longitud. Al seu voltant hi viuen unes 400.000 persones.

La part de diagnosi de l'estudi ha consistit en la caracterització paisatgística de l'àmbit i en la detecció de les seves oportunitats i reptes. La part propositiva, en canvi, divideix la conca fluvial en diferents zones, tot enumerant una sèrie d'actuacions per a cadascuna, coherents amb la imatge global.

Així, el document proposa nou línies estratègiques de treball amb diferents objectius, com ara les millores dels punts més febles del paisatge, l'estat ecològic, l'accessibilitat i la mobilitat o la valorització del patrimoni cultural. La part final de l'estudi recull 431 accions a impulsar per a la millora paisatgística.

Les millores proposades fan referència, principalment, a aspectes ecològics (connectivitat d'espais oberts, regeneració), al tractament dels espais agrícoles (ordenació dels horts, habilitació de nous), accessibilitat, usos socials o canvis d'ús del sòl. L'estudi s'acompanya d'unes fitxes tipus que aborden aquests temes en detall, repassant, per exemple, els diferents elements que es poden fer servir per a la restauració paisatgística d'un àmbit fluvial (passeres, miradors, camins, assuts), com abordar la senyalització i els límits urbans o com estructurar un parc d'horta.

L'estudi ha tingut un cost de 42.000 euros, aportats en un 50% pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el 50% restant pels sis municipis riberencs. En concret, Castellar del Vallès ha aportat un import de 3.651,90 €.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40