Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

El Palau Tolrà és un dels edificis que es podrà visitar
El Palau Tolrà és un dels edificis que es podrà visitar

Castellar participarà aquest cap de setmana en les Jornades Europees del Patrimoni

Dimarts 21 setembre de 2010

La ciutadania podrà realitzar visites guiades al Palau Tolrà, al refugi antiaeri del Pla de la Bruguera i a Can Barba

Castellar del Vallès s’ha adherit per tercer any consecutiu a les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa que se celebra a nivell internacional des de 1991 i que té per objectiu acostar a la ciutadania el patrimoni arquitectònic dels municipis.

A la vila, la iniciativa, que s’emmarca en el lema “Europa, un patrimoni comú”, inclourà tres visites guiades que tindran lloc del 24 al 26 de setembre i que portaran els assistents a conèixer més detalls sobre el Palau Tolrà, el refugi antiaeri del Pla de la Bruguera i Can Barba.

La primera de les visites programades es farà divendres, 24 de setembre, a les 17.30 hores, i servirà per descobrir l’antiga residència de la família Tolrà, actual seu de l’Ajuntament. El Palau Tolrà fou construït l’any 1890 per l’arquitecte Emili Sala Cortés per encàrrec d’Emília Carles Tolrà. El conjunt arquitectònic, envoltat per uns jardins amb pèrgoles i bancs modernistes, està format pel Palau i la masoveria. Qui s’animi a descobrir-lo, haurà d’acostar-se a l’hora programada als Jardins del Palau Tolrà, i podrà gaudir d’una bona oportunitat per veure espais com la capella i el sostre de l’antiga sala de billar.

L’endemà dissabte, 25 de setembre, la ciutadania podrà visitar l’antic refugi soterrani antiaeri que la Fuerza Aérea de la Repúblic Española (FARE) va construir durant la Guerra Civil i que es troba situat al polígon industrial Pla de la Bruguera. Aquest refugi i dos més que han desaparegut estaven pensats per acollir la dotació que treballava a l’aeròdrom militar que es va bastir al pla de la Bruguera, i podien aixoplugar un centenar de persones. Tant els refugis com l’aeròdrom es van començar a construir durant la primavera de 1938. El punt de trobada per realitzar aquesta visita serà la cantonada entre els carrers del Bages i el Solsonès, a les 17.30 hores.

L’última de les visites guiades programades en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni d’enguany tindrà lloc diumenge, 26 de setembre, a les 11 hores, des del Pitu de Can Barba, situat a la plaça de la Miranda. Es tracta d’un recorregut per l’empresa de Can Barba o Viuda de Josep Tolrà, SA, l’empresa més important en el desenvolupament de Castellar, tant des del punt de vista econòmic com social. La visita començarà a les xemeneies de la fàbrica, i continuarà pel complex de la fàbrica, que inclou les torres dels directius, l’antiga Farga, les naus dels telers i els refugis antiaeris.

Aquest 2010, són prop de 200 els municipis catalans que s’han adherit a aquesta iniciativa, que compta amb el suport del Consell d’Europa i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i de la Federació de Municipis de Catalunya. Les Jornades Europees del Patrimoni pretenen fomentar el coneixement i el respecte pel patrimoni cultural i artístic amb activitats als monuments, jaciments arqueològics, museus i col·leccions d’art de Catalunya.

L’Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Castellar del Vallès es presentarà públicament el 30 de setembre

El proper dijous dia 30 de setembre tindrà lloc la presentació pública de l’Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental de Castellar del Vallès. L’acte, que se celebrarà a la Sala d’Actes de El Mirador a les 19 hores, comptarà amb la participació del Gerent del Servei de Patrimoni Local de la Diputació de Barcelona, Josep Solé Arqués, i de l’equip redactor del document.

L’Inventari és un document elaborat per l’Àrea de d’Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, que destaca el més interessant del patrimoni urbà i rural del municipi, arquitectònic i històric, amb àrees o nuclis d’interès ambiental o paisatgístic i àrees arqueològiques. Hi són representades totes les tipologies edificatòries existents (equipaments públics, arquitectura industrial, religiosa, funerària i residencial, parcs, obres d’enginyeria i elements singulars, com ara fonts, murs o construccions de pedra seca), amb especial esment de les masies, moltes elles d’època medieval, dels refugis antiaeris de la guerra civil i dels nuclis de Castellar Vell (el nucli original del poble), Sant Feliu del Racó i Les Arenes, que han definit unes imatges característiques del territori. També l’han definit el riu Ripoll, com a eix vertebrador d’un seguit d’obres d’enginyeria hidràulica i industrial. Quant a patrimoni paisatgístic i natural, s’han inclòs els arbres d’interès i arbredes, i els elements naturals que ja formen part de la zona PEIN (Pla d’espais d’interès natural).

Tota la informació recopilada s’ha plasmat en 201 fitxes individualitzades per a cada element, amb textos, fotografies actuals i retrospectives, i cartografia històrica, a més de recollir la història oral de les famílies que habiten masos i cases antigues, de tanta importància en la configuració paisatgística del poble.

L’inventari, doncs, és una eina bàsica perquè els responsables municipals puguin prendre decisions per gestionar i protegir el futur del patrimoni històric edificat, ja que la radiografia, en base a un ampli coneixement, l’estat del patrimoni i en valoritza cadascun dels elements i conjunts fins a arribar a obtenir-ne una diagnosi adequada.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40