Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Interior d'El Mirador
Interior d'El Mirador

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, inaugurarà divendres El Mirador Centre de Coneixement

Dijous 1 juliol de 2010

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, i l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, inauguraran el proper divendres, 2 de juliol, a les 19 hores, el centre de coneixement El Mirador. El nou equipament municipal ha suposat una inversió de 3.965.000 euros i posa el punt final al projecte de remodelació i ampliació de la plaça Major que l’Ajuntament va engegar ara fa 10 anys.

Què és El Mirador?


El Mirador Centre de Coneixement és un projecte de ciutat que complirà al mateix temps les funcions de centre cultural, centre de coneixement i centre cívic. Un dels objectius principals d’El Mirador serà promoure l’accés a les noves tecnologies i l’ús d’aquestes. A més, pretén ser un punt de trobada on posar en marxa projectes ciutadans relacionats amb la ciència, la tecnologia, la innovació i la creativitat.

L’espai, que té una superfície de prop de 4.000 metres, és la suma de les dependències de l’edifici nou de la plaça Major, l’antic Mercat Municipal i l’Auditori Municipal Miquel Pont. Tot plegat permetrà aglutinar fins a 3 sales de formació, 8 sales de reunions, 5 despatxos per a emprenedors, diverses zones d’exposicions, una zona d’Open Surf amb accés lliure a Internet, una sala d’actes amb capacitat per a més de 100 persones i un teatre-auditori amb un aforament total de 320 espectadors.

Equipat amb prop d’un centenar d’ordinadors, El Mirador disposarà de connexió a la xarxa wi-fi municipal a tot l’edifici. Alhora, la ciutadania de Castellar hi podrà trobar una variada programació d’activitats durant tot l’any, així com una extensa oferta formativa, que des del primer moment multiplica per cinc l’oferta de cursos de formació en tecnologia que s’oferia fins a l’actualitat.

Entre els serveis que el centre prestarà a entitats i empreses destaquen la cessió d’espais i de materials (ordinadors, canons, equips de so i llum, tarimes, cadires, etc.) o l’assessorament i provisió de recursos. També es llogaran despatxos a nous emprenedors i a empreses de serveis que ajudin a millorar i potenciar la productivitat de les empreses ubicades en el municipi.

Al mateix temps, El Mirador complirà amb la finalitat de ser un centre cultural on es podrà anar al teatre, a concerts, al cinema o assistir a conferències, presentacions, convencions, seminaris, exposicions d’art... I també serà un centre cívic on les entitats de Castellar podran compartir espais per realitzar les seves activitats.

Un nou pol d’atenció ciutadana

El Mirador també esdevindrà en les properes setmanes un espai d’accés i relació de la ciutadania amb l’administració. Així, l’equipament acollirà a partir del proper 26 de juliol les dependències del Servei d’Atenció Ciutadana i d’altres serveis com ara l’Oficia Local d’Habitatge, l’Oficina de Recaptació de la Diputació de Barcelona, l’Oficina d’Immigració, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor i un Servei d’Atenció a les Dones.

Aquest nou pol d'atenció ciutadana permetrà oferir un servei centralitzat al qual es podrà acudir a la recerca d'informació i orientació general, tramitació  administrativa, informació especialitzada sobre recursos i serveis del municipi o informació sobre Castellar del Vallès (agenda, entitats, activitats, llocs d'interès, etc.). L'accés es farà des del nivell de l'antic passeig de la Plaça Major.

Accessibilitat i espais exteriors

Pel que fa a l’accessibilitat, l'edifici disposa de tres nuclis diferenciats de comunicacions. D'una banda, compta amb un sistema de rampes adaptades que donarà accés a peu a les diferents plantes. Així mateix, els dos extrems de l'equipament disposaran d'ascensor i escales que connectaran amb l'Auditori, les instal·lacions del Mercat Vell i l'aparcament soterrani.

En relació amb l’aparença exterior, el nou equipament compta amb una façana vidrada, des de la qual sobresurt un sistema de pèrgoles de diferents mides. Això permet trencar l'horitzontalitat de la façana, donant un aire nou a l'exterior de l'edifici i, al mateix temps, generar espais d'ombra a la plaça. L'objectiu és aconseguir un espai de trobada a l'aire lliure més agradable i acollidor.

Un altre espai de relació serà la terrassa situada al 2n pis, des d'on es podrà gaudir de noves vistes al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i a l'Església, així com al municipi i a tota la regió metropolitana de Barcelona.

Finançament

Les obres d’adequació d’El Mirador, que han tingut una durada de 16 mesos, han anat a càrrec de l’empresa Imaga Proyectos y Construcciones SA i s’han finançat amb fons procedents de diverses administracions: el Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, a través del Plan Avanza (48%), el Fons Estatal d’Inversió Local 2009 (17%), la Generalitat de Catalunya (16%) i la Diputació de Barcelona (6,75%). El finançament amb fons propis de l’Ajuntament ha suposat un 12,25% del cost total de l’actuació.

Espais i superfícies

Planta soterrani: vestíbul de l'Auditori (279,25 m2)
Planta baixa: Servei Integral d’Atenció a la Ciutadania (382 m2)
1r pis: Aules d’informàtica i sales polivalents (357,50 m2)
2n pis: Opensurf (accés lliure a Internet (180,45 m2) i terrassa-mirador (309 m2)
Espai del Mercat Vell: sales polivalents, de reunions i despatxos per a emprenedors (1.200 m2)
Auditori: Sala principal per a 308 espectadors i Sala d’Actes per a 110 espectadors (1.150 m2)

Finalitzen els treballs a la part antiga de la plaça Major

La finalització dels treballs d’adequació d’El Mirador Centre de Coneixement ha coincidit també amb l’acabament del projecte de remodelació de la part antiga de la plaça Major. Els treballs, que han afectat una superfície d’uns 1.000 metres quadrats, s’han dividit en dos sectors. D’una banda, s’ha pavimentat de nou la part situada davant del mercat vell i del Casal d’Avis. Per tal d’assolir una continuïtat en tot l’espai exterior, s’ha utilitzat el mateix tipus de llosa de color gris que ja es va col•locar a la zona del passeig de la plaça Major, i s’ha plantat una filera lineal de lledoners (amb un total de set unitats).

L’espai de davant del Casal d’Avis ha quedat delimitat per dos gabions de pedra, similars al que es va col·locar a la part més propera a les masies de la plaça. Mitjançant un sistema de rampes se salven els desnivells d’aquesta zona, de manera que els accessos al Casal d’Avis i a la sortida d’emergència del futur Espai Cívic es podran fer tant a peu pla com a través d’unes escales. Seguint el traçat dels gabions, es disposaran a més nous punts de llum.

D’altra banda, la plaça del sortidor ha estat objecte d’una actuació molt lleu. Tan sols s’ha reparat el paviment de pedra malmès i s’ha instal·lat un sistema de reg gota a gota a la zona enjardinada del voltant del sortidor. Pel que fa a l’arbrat, s’han eliminat els castanyers malalts i s’han podat alguns exemplars.

L’arranjament exterior de la plaça Major ha suposat una inversió de 321.350 euros, finançada al 50% per l’Ajuntament i el Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40