Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde i el secretari general de Telecomunicacions han atès els mitjans després de la reunió que han mantingut a l'Ajuntament
L'alcalde i el secretari general de Telecomunicacions han atès els mitjans després de la reunió que han mantingut a l'Ajuntament

El Secretari General de Telecomunicacions, Jordi Bosch, visita les obres del futur centre de coneixement de la pl. Major

Dimarts 26 gener de 2010

Bosch s’ha reunit aquest matí amb l’alcalde de Castellar per tractar diversos temes del municipi

El Secretari General de Telecomunicacions de  la Generalitat, Jordi Bosch, ha visitat aquest matí Castellar del Vallès per conèixer de primera mà el futur centre de coneixement de la plaça Major.

Després de reunir-se a l’Ajuntament amb l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez, i diversos regidors de l’equip de govern, la comitiva s’ha desplaçat fins a la plaça Major per visitar les obres que s’hi estan duent a terme, i que acolliran a partir d’aquesta primavera un espai que pretén esdevenir un centre cultural, educatiu, formatiu, cívic i generador d’activitats de coneixement, de promoció de la innovació, de la tecnologia i de participació.
 
Així, l’edifici acollirà un centre d’innovació, formació i coneixement que facilitarà l’accés a les tecnologies de la informació, potenciarà les capacitats d’innovació de la ciutadania i oferirà cursos de formació i suport a nous emprenedors, a més de generar activitats al servei de les empreses i el comerç de Castellar. El futur centre de coneixement aglutinarà diversos projectes de ciutat centrats en la innovació i la creativitat, a banda d’esdevenir un centre cultural on es programaran activitats de diversa índole i un servei de suport a les entitats.

L’alcalde de Castellar ha explicat que la reunió amb el Secretari General de Telecomunicacions ha servit, entre d’altres aspectes, “per debatre sobre quins tipus de col·laboracions podem establir Ajuntament i Generalitat en relació al futur Centre de Coneixement”. En aquest sentit, Bosch ha apuntat que aquest espai esdevindrà “un bon punt per implementar diversos plans que s’impulsen des del govern de la Generalitat, com per exemple els telecentres”.  

Els objectius principals del nou edifici de la plaça Major, pel que fa a innovació i coneixement, passen per potenciar l’accés de la ciutadana a la Societat del Coneixement en totes les franges d’edat, augmentar les capacitats innovadores de la població basades en la tecnologia de la informació o convertir-se en un centre de referència dins la xarxa de Living Labs, pel que fa referència al medi natural, la música o els col·lectius innovadors, entre d’altres. A més, es pretén també potenciar la creació de noves empreses en els àmbits de les TIC i el desenvolupament de projectes tecnològics, així com esdevenir un pol de captació de professionals en les indústries centrades en la creativitat i la tecnologia o potenciar projectes de col·laboració entre la vila i l’exterior.

La Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat instal·larà properament fibra òptica al P.I. Pla de la Bruguera

D’altra banda, la Secretaria General de Telecomunicacions iniciarà properament els treballs per dur a terme el desplegament de la fibra òptica al Polígon industrial del Pla de la Bruguera.

Aquesta iniciativa, que s’emmarca dins el projecte Banda Ampla Industrial promogut per la Secretaria, té per objectiu fomentar la competitivitat del teixit industrial català mitjançant l’aplicació d’infraestructures TIC avançades. Una de les línies d’actuació d’aquest projecte passa pel desplegament de la fibra òptica a un conjunt de polígons industrials distribuïts pel territori, entre els quals s’ha inclòs el Polígon Industrial Pla de la Bruguera.

Fins al moment, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació ha dut a terme l’estudi d’enginyeria pel desplegament de fibra òptica al polígon castellarenc, desenvolupant tasques com el reconeixement del polígon, l’anàlisi i registre de les empreses instal·lades, la georeferenciació de l’espai i actualització cartogràfica, el disseny de la xarxa de distribució i d’accés d’obra civil i fibra òptica fins a tots els establiments industrials, la redacció del projecte constructiu i la sol·licitud de les corresponents llicències per a l’execució de les obres, que l’Ajuntament va aprovar en Junta de Govern Local el 29 de setembre de 2009.

Properament, i com a continuïtat de les tasques d’enginyeria, s’iniciaran les tasques per a la construcció de nova canalització i instal·lació de cable de fibra òptica. Quan les obres estiguin enllestides, la Secretaria de Telecomunicacions haurà instal·lat 7.500 metres lineals de canalització de fibra òptica, amb connexió des de la carretera B-124, amb una actuació que suposarà una inversió d’uns 700.000 euros. Es preveu que els treballs, que duraran uns quatre mesos, “estiguin enllestits durant el primer semestre de 2010, si no hi ha cap imprevist”, ha anunciat el Secretari General de Telecomunicacions.

L’organisme autonòmic haurà d’adjudicar també la gestió de la xarxa a un operador de telefonia, de manera que els industrials del polígon que s’hi vulguin connectar hauran d’adreçar-se a aquest operador.

Les obres de la nova torre de telecomunicacions del Racó començaran a principis de febrer

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació té previst dur a terme una segona actuació a Castellar del Vallès durant els propers mesos. Es tracta de la construcció d’una nova torre de telecomunicacions al Racó, amb el doble objectiu de solucionar les deficiències de cobertura de serveis de comunicacions electròniques detectades al municipi, especialment a les urbanitzacions del Racó, el Balcó i Les Arenes, i de garantir l’accés de la ciutadania als serveis de TDT, telefonia mòbil i internet de banda ampla independentment del seu lloc de residència.

La torre, que ocuparà una superfície d’uns 30 metres quadrats, s’ubicarà en una parcel·la de titularitat municipal cedida per l’Ajuntament, que es troba situada entre els carrers de la Cova del Drac i Serra de Sant Feliu. Mentre que l’Ajuntament haurà d’habilitar l’accés a la parcel·la, el Departament de Governació i Administracions Públiques finançarà la infraestructura, que consistirà en una torre de suport per a antenes, una caseta per a la ubicació d’equipaments i les instal·lacions necessàries per al funcionament de la torre. L’actuació finalitzarà, segons Bosch, “abans del mes de març”.

Altres projectes municipals relacionats amb les TIC


Durant la reunió mantinguda aquest matí, l’alcalde i el regidor de Societat del Coneixement i Sistemes han explicat al Secretari General de Telecomunicacions altres projectes municipals relatius a l’administració electrònica i a l’accés de la ciutadania a la informació a través de les noves tecnologies.

D’una banda, el consistori té prevista l’ampliació i unificació de l’oferta formativa adreçada a la ciutadania, així com l’ampliació de la xarxa wifi a 16 equipaments municipals, que se sumaran als tres espais wifi que ja existeixen a Cal Calissó, l’Espai Tolrà i la plaça de Catalunya. A més, un cop es posi en marxa el centre de coneixement, la vila comptarà amb tres noves aules d’informàtica i d’un nou telecentre amb capacitat per a 25 usuaris.

Pel que fa als projectes relatius a l’administració electrònica, destaca la creació d’una carpeta ciutadana al web municipal, una eina que permetrà que qualsevol ciutadà o ciutadana pugui tenir accés a través del web municipal a la recepció de notificacions telemàtiques i a la consulta tant de les seves sol·licituds al registre telemàtic com de les dades de les aplicacions de padró i informació territorial i de l’estat dels seus tràmits.

El consistori també implantarà properament és el sistema de notificacions electròniques, un projecte de l’Administració Oberta de Catalunya que porta per nom e-NOTUM i que permetrà  que l’Ajuntament realitzi per mitjans electrònics notificacions en els seus procediments administratius. Amb aquest projecte s’afavorirà la immediatesa de les notificacions, escurçant així el temps de resolució dels processos, i l’Ajuntament podrà tancar electrònicament tot el cicle de tramitació de qualsevol sol·licitud.

Un altre projecte de l’Administració Oberta de Catalunya que l’Ajuntament preveu implantar properament és e-FACT o factura electrònica, un document que relaciona clients i proveïdors i que conté el mateix tipus d’informació que una factura tradicional però que es transmet per mitjans electrònics. Amb l’e-FACT, que requereix de signatura electrònica avançada perquè tingui validesa legal, l’Ajuntament pretén reduir el temps de tramitació interna de les factures, assolir una major eficiència en la gestió, auditoria i inspecció i estalviar espai, a més d’aconseguir una gestió més efectiva de l’arxiu. A més, les dades originals de les factures arribaran a l’administració sense entrades manuals, i els proveïdors disposaran amb antelació de l’acceptació de les factures i podran planificar millor la seva tresoreria i opcions de negociació amb les entitats financeres.

Finalment, el consistori interconnectarà aquest any diferents seus municipals mitjançant fibra òptica o wimax. En aquest sentit, s’ampliarà a sis edificis més la xarxa d’alta velocitat de veu i dades que interconnecta edificis municipals amb la seu central de l’Ajuntament. En l’actualitat hi ha sis edificis interconnectats, 5 amb fibra òptica i 1 amb wimax.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40