Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Pavelló Joaquim Blume
Pavelló Joaquim Blume

Castellar disposa de 108 espais per a la pràctica esportiva

Dimarts 7 juliol de 2009

Castellar del Vallès disposa d’un total de 108 espais per a la pràctica esportiva. Així es desprèn del Pla d’Equipaments Esportius elaborat conjuntament per la Diputació de Barcelona i la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Castellar del Vallès. Segons aquest document, el municipi disposa de tots els equipaments de xarxa bàsica, és a dir, una pista d’atletisme, una piscina coberta, tres sales d’activitats dirigides, tres pavellons i un camp de futbol. Aquesta dotació es completa amb 37 espais que formen part de la xarxa escolar i 61 espais complementaris, entre els quals predominen les pistes de tennis i les pistes de petanca.

Tots aquests eequipaments sumen una superfície de 73.500 metres quadrats aptes per fer esport. L’Ajuntament és el propietari del major nombre d’espais esportius, incloent tots els de la xarxa bàsica, amb un total de 34 equipaments i 41.692 metres quadrats. Tot i això, les entitats esportives i l’escola pública són els agents que gestionen un major nombre d’instal·lacions, amb un total de 66 espais i més de 30.000 metres quadrats.

La diagnosi del Pla d’Equipaments Esportius també estableix que la Regidoria d’Esports és el principal agent del sistema esportiu, encara que no l’únic. Existeixen 24 entitats esportives, a més de 10 centres educatius i 6 agents privats que disposen d’espais esportius.

Pel que fa als hàbits esportius, els resultats d’una enquesta inclosa en el Pla indiquen que el 81,7% de la població de Castellar practica esport, la major part de la qual ho fa amb una freqüència mínima d’un cop per setmana. Per franges d’edat, els joves de 16 a 24 anys són més actius que els majors de 65 anys, encara que la franja de 25 a 64 anys es situa per sobre del 80%.  Pel que fa a la tipologia d’esport que es practica, predominen els esports vinculats al temps de lleure, fora de l’àmbit federatiu. Així un 48,7% dels practicants caminen, majoritàriament per dins el muncipi; el 28,2% practica la natació recreativa, el 19% gimnàstica de manteniment i el 14,9% bicicleta de muntanya. Les principals motivacions de la pràctica esportiva són la diversió i la voluntat d’estar en forma i fer salut. En canvi, la principal causa que addueixen els qui no practiquen esport és la manca de temps.

Segons s’especifica en el Pla, Castellar del Vallès desenvolupa una oferta diversificada d’activitats esportives atenent a tres models diferenciats: el model d’oci i salut, practicat per la població en general; el model educatiu que inclou diverses propostes esportives en l’àmbit escolar; i el model rendiment, que practiquen infants i joves en diverses disciplines esportives, com el futbol, el bàsquet, el futbol sala, l’atletisme, el tennis, etc. L’únic model no atès pel municipi és el denominat “model espectacle”, adreçat a esportistes d’elit.

Pla d’actuació

El Pla d’Equipaments Esportius fixa les necessitats esportives mínimes i determina les prioritats pel que fa a les instal·lacions esportives bàsiques en funció de la previsió de població actual i futura. El document planifica la política esportiva municipal, defineix els dèficits d’equipaments esportius del municipi i proposa la temporització d’actuacions quantificades, a partir de l’anàlisi del sistema esportiu del municipi.

En aquest sentit, la remodelació del complex esportiu de Puigverd, la construcció d’un nou camp de futbol i l’ampliació dels espais de raqueta, són les principals actuacions que es recullen en el Pla. Aquestes recomanacions es realitzen a partir d’una estimació de metres quadrats necessaris per atendre els usos setmanals de cada espai esportiu en un escenari de futur fixat a l’any 2020. Segons s’especifica, la millora dels equipaments esportius s’hauria de completar amb diverses obres de reforma per tal de poder oferir un servei de qualitat. En aquest sentit, es recomana la remodelació dels vestidors de diverses instal·lacions poliesportives i escolars.

El mateix Pla també proposa, com a principals eixos de la política esportiva municipal, la promoció esportiva en aquells segments de la població que no estan organitzats; l’aprofitament de l’entorn natural per a la pràctica esportiva i l’aprofitaments dels espais esportius escolars per a la realització d’activitats esportives.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40