L’enquesta d’hàbits esportius de Castellar s’ha realitzat durant el 2008 amb una mostra de 600 persones majors de 16 anys
El 51,8% de la ciutadania de Castellar afirma que realitza algun tipus d’activitat esportiva. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu de l’enquesta d’hàbits esportius de Castellar del Vallès, que ha realitzat l’any 2008 el Servei d’Avaluació i Qualitat i l’Àrea d’Esports de la Diputació de Barcelona per encàrrec i amb la col·laboració de l’Ajuntament de la vila.
Així, més de la meitat de la població castellarenca major de 16 anys afirmen que fan algun tipus d’activitat físico-esportiva en les seves rutines diàries, una dada que se situa per sobre de la mitjana catalana que es desprèn de l’estudi d’hàbits esportius realitzat per la Generalitat de Catalunya l’any 2004 (un 46%).
Per sexes, un 82,8% dels homes realitzen activitats físiques. Aquesta dada és superior al percentatge de dones que practiquen alguna activitat físico-esportiva, ja que en són un 80,6%. Destaca també el fet que és la població jove, d’entre 16 i 24 anys, la que porta a terme més activitats, concretament un 95%. A l’altre extrem se situa la població de 65 anys o més, amb un 60,2% de pràctica esportiva habitual.
Una altra de les preguntes realitzades a la població enquestada tractava sobre la seva situació familiar. En aquest sentit, les conclusions de l’enquesta d’hàbits esportius recullen el fet que el menor índex de pràctica esportiva es detecta en persones que viuen soles o són vídues, amb un 62,5%, i en aquelles parelles els fills/es de les quals s’han emancipat (63,6%).
La pràctica regular de l’esport se situa a Castellar en el 48,3%, un 3,7% més alt que la mitjana de Catalunya. Val a dir també que el 55,5% de les persones que fan esport manifesten fer pràctica esportiva durant tot l’any, dues o més vegades per setmana, dedicant menys d’una hora per sessió. Aquesta pràctica es concentra principalment en horari de tarda vespre (53,5%), seguit del 26,9% que la porta a terme en horari de matí.
Pel que fa a les motivacions de la població a l’hora de decidir-se a fer esport, la ciutadania enquestada afirma que la principal es deriva de la diversió (un 50%), seguida de les qüestions de salut (un 25,3%) i de la intenció d’estar en forma (un 24,3%). Per contra, el principal motiu adduït com a motiu a l’hora de no fer esport és la manca de temps (45,5%).
Cal destacar que les activitats físiques més realitzades per la ciutadania castellarenca són les caminades (39,8%), la natació recreativa (23%), i la gimnàstica de manteniment (15,5%), mentre que l’esport de conjunt més practicat és el futbol sala, amb el 4,8% de la població.
Segons es desprèn de l’enquesta, un 31,6% de les persones que practiquen esport estan associades a alguna entitat esportiva o bé estan federades a algun esport. Val a dir que el municipi de Castellar compta amb un teixit associatiu important en l’àmbit esportiu. De les prop de 120 associacions que hi ha registrades al cens municipal d’entitats, 25 són esportives. Aquestes sumen més de 4.500 socis i uns 1.500 practicants federats.
Col·laboració amb el CAP per implantar el projecte Caminem per Castellar
L’Ajuntament i el Centre d’Atenció Primària estan treballant conjuntament per portar a terme el projecte Caminem per Castellar, que s’emmarca dins el Pla d’Activitat Física Esport i Salut (PAFES) impulsat des de la Generalitat de Catalunya.
El PAFES és programa sanitari on els metges recepten exercici físic a l’atenció primària, amb el doble objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients i de prevenir l’aparició de determinades malalties cardiovasculars provocades pel sedentarisme o l’obesitat. Per tal de facilitar que es pugui dur a terme aquest tractament, s’està treballant actualment en l’habilitació de diferents itineraris pel municipi, d’entre 2 i 4 km i de dificultat baixa, que segueixin les recomanacions dels professionals del CAP.
La Regidoria d’Esports ha elaborat ja una primera proposta de 8 itineraris, majoritàriament urbans, que ara hauran de valorar els metges i metgesses del CAP. Un cop es triïn els més adequats s’obrirà una segona fase de treball en què s’hauran de senyalitzar els circuits, indicant la informació bàsica de cadascun d’ells, les recomanacions i els beneficis de l’activitat.
Aquesta iniciativa, que preveu la futura elaboració d’una guia dels itineraris i de les activitats que s’hi volen promoure, es complementa amb el projecte Vine i camina +60, que promouen les regidories de Gent Gran, Esports i Medi Ambient per fomentar l’envelliment actiu de la gent gran. Aquest 2009 s’han realitzat 3 sortides incloses en aquest cicle, que finalitzarà la seva primera edició la setmana vinent. Es tracta d’excursions de dificultat baixa pels entorns de Castellar, que s’han organitzat amb l’objectiu de promoure l’excursionisme i les relacions amb els altres i la natura.
Ambdues iniciatives són conseqüència dels resultats de l’enquesta d’hàbits esportius elaborada l’any 2008 a Castellar del Vallès, que indiquen que la població de 65 anys o més és la que practica menys esport. D’aquesta manera, es pretén fomentar l’increment de l’exercici físic en aquesta franja d’edat.
Es promou la pràctica esportiva a l’espai públic
A banda de les caminades adreçades a gent gran i dels nous circuits de salut sobre els que s’està treballant, l’Ajuntament promou la pràctica de l’exercici físic a altres espais públics de la vila.
La remodelació de la plaça de Catalunya que va començar a executar-se a finals del mes d’abril tindrà com a resultat l’especialització d’espais de la plaça. D’una banda, l’àrea dedicada a la gent gran, on hi ha un espai lúdic, s’ampliarà amb la creació de diverses pistes de petanca i unes pistes de bitlles catalanes. A més, a la zona on actualment hi ha una graderia, a la part inferior de la plaça, s’adequarà una pista poliesportiva, adreçada principalment a la pràctica de l’esport per part dels joves castellarencs. La nova pista, que tindrà paviment de formigó, tindrà una superfície rectangular de 20 x 40 metres. Comptarà amb quatre cistelles de bàsquet i dues porteries de futbol sala i es pintarà d’acord amb les mides reglamentàries d’aquests dos esports.
Fruit del resultat del procés de pressupostos participatius que es va dur a terme amb el veïnat de la plaça d’Europa i Can Carner, aquests sectors disposaran de noves instal·lacions per a la pràctica esportiva a l’aire lliure. A la plaça d’Europa es col·locaran dues cistelles de bàsquet, mentre que a la plaça de la masia de Can Carner s’habilitarà una pista multiús apta per a la pràctica de patinatge.
A més, cal assenyalar que la Regidoria de Via Pública realitza periòdicament tasques de manteniment i adequació de totes les àrees de joc que es troben distribuïdes pel municipi.
D’altra banda, s’ha iniciat també el procés de reforma del pavelló Joaquim Blume, el més antic de Castellar del Vallès. Aquest projecte, que subvencionarà la Diputació de Barcelona, té un cost estimat de 18.000 euros, i inclou com a aspecte principal la remodelació dels vestidors de l’equipament.
L’Espai Jove també es compromet amb l’esport
Segons indiquen les conclusions de l’enquesta d’hàbits esportius elaborada l’any 2008 a Castellar, la població jove d’entre 16 i 24 anys és la que més activitats físico-esportives realitza. És per això que l’Espai Jove, situat a l’Espai Tolrà, ofereix també diversitat de propostes de caire esportiu adreçades a tota la població castellarenca d’entre 12 i 35 anys.
D’una banda, s’hi poden practicar activitats dirigides, en jornades que s’organitzen tots els dimecres a la tarda i els dissabte al matí sobre esports tan variats com el bàdminton, el bàsquet, el futbol o el voleibol. De l’altra, l’Espai Jove ofereix als joves de la vila la possibilitat d’acostar-s’hi lliurement els dilluns, dimarts, dijous i divendres a la tarda per jugar a futbolí, billar o ping-pong, entre d’altres activitats.
De totes les activitats esportives que programa l’Espai Jove, el futbol i el voleibol són les que apleguen més joves.
El programa Esport Escolar
El programa Esport Escolar és un projecte adreçat a la població infantil i juvenil que es troba en edat escolar. A través d’aquesta iniciativa, es pretén promoure i potenciar l’activitat esportiva extraescolar que es realitza a cadascun dels centres educatius de Castellar i que organitza la pròpia Associació de Mares i Pares d’Alumnes del centre (AMPA). La funció d’aquestes activitats és ajudar al correcte desenvolupament físic, intel·lectual, afectiu i social dels nens i les nenes de la pràctica esportiva.
Una altra possibilitat que contempla aquest projecte és la mateixa activitat esportiva que cadascuna de les entitats i associacions esportives castellarenques adrecen a aquest grups d’edat del municipi.
Aquest suport es concedeix en forma de subvenció, que s’atorga a les AMPES en funció del nombre d’alumnes que participen en les activitats que organitzen, i també del nombre d’hores que cada alumne participant dedica setmanalment a la pràctica esportiva. La subvenció consisteix en 21 euros per participant i curs es veuen modificats en el cas que l’activitat esportiva setmanal tingui una durada inferior a 3 hores. Enguany, 320 alumnes de quatre centres escolars del municipi prendran part en alguna de les propostes esportives que s’ofereixen des de les AMPES.
L’Ajuntament col·labora també amb els centres escolars facilitant que aquests tinguin accés als equipaments esportius municipals, ja sigui per a activitats relacionades amb l’educació física o bé per a altres necessitats.