L’Ajuntament de Castellar del Vallès durà a terme aquest 2009 la inversió anual més gran de la seva història en la millora de l’estat de la via pública. Sumant totes les actuacions que s’han previst, l’import que es destinarà a renovar els carrers i places de la vila arribarà pràcticament als 3 milions d’euros.
Des d’aquest mes de març i fins a finals d’any, la Regidoria de Via Pública ha previst una quarantena d’actuacions que afectaran un total de 30 carrers del municipi, entre el nucli urbà i les urbanitzacions. A grans trets, es renovaran 15.700 metres quadrats d’asfalt i 3.800 metres quadrats de voreres. A més, també es remodelaran les places de Catalunya i Mn. Cinto Verdaguer i la part antiga de la plaça Major.
Per tal de minimitzar les molèsties que es puguin generar al veïnat, l’Ajuntament ha elaborat un calendari amb l’objectiu de periodificar les obres previstes i evitar així que tots els treballs es facin de forma simultània. Abans de l’inici de cada obra, s’activarà a més un sistema de comunicació ciutadana, que inclourà reunions informatives amb els veïns afectats i la distribució de circulars informatives a domicili.
A l’hora de seleccionar els diferents projectes, l’equip de govern s’ha fixat com a objectiu la revitalització de la via pública i la millora de l’accessibilitat a diverses zones del municipi que es troben en un estat de deteriorament. Alhora, s’han tingut en compte criteris de situació geogràfica per diversificar la ubicació de les obres. El regidor de l’Àrea de Territori, Aleix Canalís, ha destacat que el conjunt de treballs que es portaran a terme “obeeixen a la intenció de millorar la qualitat de l’espai públic, així com de solucionar-ne diferents mancances com l’accessibilitat, el mobiliari urbà o la jardineria”.
Als quasi 3 milions d’euros que s’invertiran aquest any a la via pública, s’hi han d’afegir 300.000 euros que es destinaran a les propostes sorgides del procés de pressupostos participatius que s’ha dut a terme amb el veïnat de la plaça d’Europa i Can Carner.
Aproximadament unes 275 persones treballaran en el conjunt d’obres que s’han programat, un 30% de les quals seran de nova contractació.
Baixada de Palau i Caldes
Les primeres obres previstes en calendari formen part del Pla d’Accessibilitat del nucli antic. D’una banda, la propera setmana s’iniciaran les obres de remodelació del carrer Baixada de Palau; de l’altra, els treballs previstos al carrer de Caldes, en el tram situat entre els carrers de Puigverd i Racó, començaran a mitjans d’abril. Ambdós carrers es convertiran en vies de plataforma única, suprimint les barreres arquitectòniques. A més, es renovaran els serveis de clavegueram i aigua potable.
Els dos treballs sumen un pressupost d’adjudicació de prop de 415.000 euros, dels quals 141.000 seran finançats per la Fundació ONCE. Es preveu que ambdues intervencions finalitzin a l’estiu.
Fons Estatal d’Inversió Local
El gruix més important d’inversions a la via pública es finançaran amb el Fons Estatal d’Inversió Local, amb un import total de 1.828.000 euros. Les actuacions que s’han dividit en 11 projectes diferenciats, inclouen la remodelació de voreres, la reposició de calçades i la urbanització de vials de diversos carrers, a més de la renovació de les places de Catalunya i Mossèn Cinto Verdaguer.
D’una banda es remodelaran voreres com les dels carrers de Sant Sebastià, Virgen de la Cabeza, ctra. de Sentmenat (entre Puigverd i Santiago Rusiñol), Santiago Rusiñol (entre St. Esteve i Catalunya), Carretero i Coll, Sant Llorenç (a l’alçada del carrer de Sot d’en Goleres), Barcelona (entre Sant Esteve i Catalunya), Francesc Layret (entre Mestre Anyé i Dr. Pujol) i Roger de Llúria. Els projectes de renovació de les voreres incorporen també la reposició de les canonades d’aigua potable.
Al carrers del Molí i Hospital (entre Sala Boadella i Sant Pere d’Ullastre), no només es renovaran les voreres sinó que també es resposarà el paviment de la calçada i es substituirà el clavegueram. Les actuacions conjuntes de pavimentació i renovació del clavegueram també es duran a terme, entre d’altres, als carrers de Sant Llorenç (entre Maria Escalfet i pl. Mestre Gelonch), Era d’en Petasques, Major (entre Església i Cal Calissó) i St. Pere d’Ullastre (entre Hospital i ctra. Sentmenat).
Les campanyes d’asfaltats al nucli urbà es completaran als carrers de Barcelona (entre Jaume I i Suïssa), Sta. Perpètua i Sant Pere Ullastre (ambdós entre St. Esteve i Catalunya), Retir, Osona (entre Solsonès i Garrigues), a la cruïlla dels carrers Jaume I i Prat de la Riba i al passatge final del carrer Josep M. Valls, entre d’altres.
A les urbanitzacions, s’asfaltaran alguns carrers com els del Cim, de l’Alzina, de les Jeies i de Coma Grossa, situats al Balcó de Sant Llorenç i els carrers del Sot de la Carda i Cova del Drac, que es troben ubicats al Racó.
D’altra banda s’urbanitzaran 827 metres quadrats corresponents al passatge del carrer de la Virreina, a la Soleia del Cosidor, i al carrer de l’Església, en el tram que va a continuació del carrer de Sant Iscle.
Reformes a les places de Catalunya i Mn. Cinto Verdaguer
Aquest 2009 també es durà a terme la renovació de la plaça de Catalunya, amb una inversió de 267.000 euros. En primer lloc, s’adequarà una pista poliesportiva a la part inferior propera a la ronda, on hi ha una graderia. A més, l’àrea de jocs infantils es concentrarà a l’espai central de la plaça. S’hi traslladaran els jocs dispersos en diferents punts de la plaça i se n’instal·laran de nous. L’àrea dedicada a la gent gran, on ara hi ha un espai lúdic, també s’ampliarà amb la creació de diverses pistes de petanca. D’altra banda, s’habilitaran quatre nous accessos a la plaça: dos al carrer de Balmes, un al carrer Jaume I i un a la ronda de Tolosa.
La plaça de Mn. Cinto Verdaguer també serà objecte d’una actuació, en aquest cas d’enjardinament.
Les actuacions a la via pública previstes aquest 2009 es completaran amb diverses obres finançades a través del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). Es tracta del nou accés a la urbanització Airesol D, la segona fase de reforma del carrer de Lleida, en el tram situat entre el carrer de Dr. Vergés i del Pare Borrell, i la remodelació de la part antiga de la plaça Major.
El 70% de les empreses adjudicatàries del Fons Estatal d’Inversió Local són de Castellar
L’Ajuntament de Castellar del Vallès va adjudicar el passat dimarts, 10 de març, el conjunt d’obres que es finançaran a través del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL). En total han estat 17 les empreses adjudicatàries, el 70% de les quals tenen la seva seu social al municipi.
Del total de 24 projectes aprovats pel Ministre d’Administracions Públiques, 23 es van adjudicar per procediment negociat i un mitjançant concurs obert (aquest últim, corresponent a l’Espai Cívic de la plaça Major). Amb l’objectiu d’afavorir la transparència en els processos de contractació, i per tal de fomentar la participació de contractistes del municipi, l’Ajuntament va crear un registre especial de licitadors, al qual s’hi van inscrure 52 empreses, 30 d’elles de Castellar.
L’import total de les adjudicacions, IVA inclòs, suma 3.894.981 euros. Les empreses adjudicatàries han presentat en les seves ofertes millores per valor de 535.209,23 euros (prop del 14%), una xifra que es destinarà a noves actuacions a la via pública que es definiran properament.
Els 24 projectes als quals es destinarà el pressupost del FEIL s’agrupen en quatre grans blocs: remodelació de carrers i places (11 projectes), estalvi energètic i reducció de consums municipals (6 projectes), pla de xoc de millora de les escoles (4 projectes) i reforma d’equipaments públics (3 projectes).