Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Arcattia
Arcattia

Dissabte 5 abril de 2014

Música

Concert: "Les Set Paraules", de J. Haydn

A càrrec d'Arcattia.

La composició de J. Haydn Les Set Paraules (segons St. Lluc 23, St. Joan 19 i St. Mateu 27) existeix en tres versions escrites pel mateix compositor: com a oratori, en versió per a orquestra i en versió per a quartet i va ser concebuda com a música de meditació per a la litúrgia, amb tota probabilitat per al Divendres Sant: cada una de les set paraules era llegida i explicada, i llavors s'escoltava cada moviment de l'obra.

Haydn mateix ens explica en una carta com es tocava l'obra en la seva versió orquestral i de quartet, independentment de la litúrgia: "aquestes sonates estan escrites sobre les paraules pronunciades per Crist a la Creu... Cada sonata, o cada text, està expressat merament per música instrumental, de tal manera que desperti la més profunda impressió a l'ànima...".

En la seva versió de quartet, aquesta obra surt de vistosos colors orquestrals i reclama una oïda atenta per poder captar les subtileses que Haydn va posar en relació amb la paraula: el pathos de la introducció evocant Crist no sols com a dolor sinó com a Senyor de l'Univers, el llenguatge dolorós de la primera paraula, el solemne caràcter cantable de la promesa del Paradís en la segona paraula, el tendre diàleg de la Mare i el jove en la tercera paraula, el dolorós gest de la pregunta en la quarta paraula, la gradació del "tinc set" des de sota fins a elevar-lo a la cinquena paraula, el moviment des del dolor fins al consol en el "tot està consumat" de la sisena paraula, el to quasi cantable de l'oració en l'última paraula, per acabar amb el terratrèmol com a postludi pictòric final.

Amb:

Joan Morera (violí)

Quim Térmens (violí)

Maria Morera (viola)

Lluís Heras (violoncel)

Enric Arquimbau (rapsode)

Horari | 21:30

Preu | general, 10 €; joves fins a 25 anys, majors de 65 anys, posseïdors dels carnets de la Xarxa de Biblioteques i del Voluntariat per la Llengua, 7,5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Ajuntament

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40