Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge promocional de l'exposició.
Imatge promocional de l'exposició.

Castellar acollirà del 18 de desembre al 30 de gener una exposició antològica del pintor Alfons Gubern (1916-1980)

Dijous 10 de desembre de 2015

L’acte inaugural tindrà lloc divendres 18 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala d’Actes d’El Mirador

Castellar del Vallès reconeixerà la figura del pintor castellarenc Alfons Gubern i Campreciós (1916-1980) amb una exposició antològica que es podrà visitar del 18 de desembre al 30 de gener a la Sala Polivalent d’El Mirador, la Galeria Aguilart i la Galeria Santi Art.

Sota el títol “Pinzellades de vida. 100 anys d’Alfons Gubern, pintor”, la mostra inclourà un centenar d’obres, entre pintures, dibuixos i esbossos, que permetran recórrer la vida i la trajectòria artística d’un dels pintors castellarencs de més renom del segle XX.

Nascut a Sabadell el 23 de març de 1916, durant la seva infantesa es va traslladar a viure a Castellar del Vallès amb la seva família. De ben petit ja va mostrar la seva vocació per la pintura i, amb 13 anys, es va inscriure a classes amb Josep Olivet Legares, pintor i mestre olotí de qui va ser deixeble. En finalitzar els estudis, el 1934, va iniciar-se com a mestre a diversos centres de Barcelona, Sabadell i Castellar, activitat que no va abandonar mai.

El 1932 va penjar per primera vegada les seves obres en una exposició col·lectiva, al cafè Trik-Hall de Castellar. Aquesta va ser la primera mostra de pintura que hi va haver a Castellar i ell va ser-ne un dels organitzadors. Passada la guerra civil, que va marcar la seva vida personal i artística, Gubern va exposar per primera vegada a les Galeries Laietanes de Barcelona. Era el 1940. Des d’aleshores, va realitzar més d’una quarantena d’exposicions a diferents localitats, a més de nombroses aportacions en exposicions col·lectives.

Considerat un pintor fonamentalment paisatgístic, el seus quadres van reflectir durant els anys 40 i 50 una visió personal i poètica de les rodalies de Castellar del Vallès (Canyelles, Can Padró, Can Santpere, Can Casamada, el Pla de la Bruguera, Can Cadafalc...). Ja a la dècada dels 60 i 70 la seva obra també es va apropar a altres indrets del paisatge català (al Baix Empordà, La Selva i El Berguedà).

El 1952 va obtenir la Medalla d’Or del premi Josep Masriera per a paisatgistes. També cal destacar que al llarg de la seva trajectòria va participar en exposicions col·lectives a Argentina i Perú. A més d’exposar en diverses ocasions al Nacional de Belles Artes de Madrid, el 1968 va penjar una obra al Museu Galliera de París.

De la seva obra també en destaquen els murals realitzats a diverses esglésies i edificis civils. D’altra banda, des de la seva joventut també va demostrar inquietuds en altres àmbits de la cultura, fet que el va portar a integrar-se en diversos grups d’intel·lectuals i a convertir-se en afeccionat escriptor, poeta, actor o pessebrista.

També va formar part de diverses entitats culturals de Castellar i Sabadell, com ara l’Ateneu, l’Esbart Teatral, el Centre Excursionista, el Grup Pessebrista de la Capella de Montserrat, l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i l’Agrupació Narcís Giralt, entre d’altres. A més, el seu esperit docent el va portar a organitzar estades d’estiu de dibuix i pintura per a infants i joves i a fundar una escola de dibuix i pintura a Sabadell.

En l’àmbit familiar, el 1947 es va casar amb Antònia Clapés Vilaplana, amb qui va tenir dues filles, M. Rosa i Margarida.

La inauguració de l’exposició, divendres 18 de desembre

L’exposició s’inaugurarà divendres 18 de desembre, a les 19 h, a la Sala d’Actes d’El Mirador. L’acte, que serà amenitzat per la violoncel·lista Clara Oller Sànchez, serà presidit per l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, i comptarà amb l’assistència dels familiars del pintor.

Un cop finalitzat, les persones que així ho desitgin podran visitar l’obra de Gubern a les tres sales: la Sala Polivalent d’El Mirador mostrarà, a més de la seva obra social, un compendi d’objectes, escrits i dibuixos que permetran apropar-se a la vida de l’artista; mentre que a la galeria Santi Art i a la Galeria Aguilart es mostraran quadres de diverses etapes de la seva trajectòria.

Passada la inauguració, l’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h i dissabtes, d’11 a 13 h (excepte dies festius i 2 gener).

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40