Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

Imatge de les plaques solars instal·lades a la coberta de la Regidoria de Via Pública
Imatge de les plaques solars instal·lades a la coberta de la Regidoria de Via Pública

Les plaques solars dels edificis municipals van produir prop de 89.000 kWh en el seu primer any de funcionament

Dimecres 24 d'abril de 2013

Les plantes van injectar a la xarxa elèctrica l’equivalent a un 73% del consum energètic dels tres equipaments on estan situades

Les 92 plaques solars fotovoltaiques situades a les cobertes dels equipaments de Via Pública, el Parc de Bombers i el Pavelló de Puigverd han injectat a la xarxa elèctrica un total de 88.992 kWh en el seu primer any de funcionament. Sota l’impuls de l’Ajuntament de Castellar del Vallès, l’empresa Aplicacions Industriales SA (Aplir SA) va posar en funcionament aquestes instal·lacions als terrats d’aquests edficis municipals a mitjan abril de l’any passat.

“En termes d’autosuficiència energètica, la producció dels tres equipaments equival a un 73% del seu consum elèctric”, segons ha explicat el tinent d’alcalde de Territori, Aleix Canalís.

Per edificis, la planta energètica de l’edifici de Via Pública ha generat un total de 32.272 kWh. En aquest cas, “es pot afirmar que es tracta d’una instal·lació totalment autosuficient, ja que es va injectar a la xarxa un 110% de l’energia que consumeix”, afegeix Canalís.

Pel que fa al parc de Bombers, aquest edifici “també és pràcticament autosuficient”, ja que la planta situada a la seva coberta va produir un total de 29.163 kWh, el que equival a un 94% del seu consum elèctric.

En canvi, la planta energètica del pavelló de Puigverd ha produït un total de 27.557 kWh, el que representa un 45% del seu consum elèctric.

Canalís ha destacat que, en el seu primer any de funcionament, “les plantes d’energia fotovoltaica han permès reduir al voltant de 40 tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera”.

La col·locació d’aquestes plaques, que sumen una superfície de captació de 150 metres quadrats, és una de les mesures que es desprenen del Pacte d’Alcaldes. Aquesta iniciativa, impulsada per la Comissió Europea, estableix el compromís de totes les ciutats adherides d’aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de CO2 amb actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables.

L’empresa Aplir SA va assumir l’any passat la concessió d’aquestes tres plantes per un període de 25 anys. L’adjudicatari va assumir les despeses de la inversió i l’explotació de la instal·lació per a la producció d’energia elèctrica fotovoltaica, així com el seu manteniment i tramitacions administratives. Al final del període de concessió, les instal·lacions passaran a ser de propietat municipal.

Disminueix el consum elèctric i de gas natural

D’altra banda, el consum elèctric de tots els subministraments de l’Ajuntament, tant pel que fa als equipaments municipals com a l’enllumenat públic, va arribar l’any passat a pràcticament 5 milions de kWh. Això suposa un reducció del 5,48% respecte l’any 2011 i de l’11,86% respecte l’any 2010.

Malgrat la disminució en el consum total, l’import de la factura elèctrica va augmentar a causa de l’increment mitjà del 9% de les tarifes. En aquest sentit, l’Ajuntament va pagar l’any 2012 un preu mitjà final de 19 cèntims el kWh, 2 cèntims més respecte el 2011. En termes globals la despesa global en electricitat va sumar l’any passat 963.199,47 euros, un 7% més respecte el 2011.

Pel que fa al gas natural, el consum de les instal·lacions municipals va equivaldre l’any passat a 2,9 milions de kWh, el que suposa una reducció del 7,37% respecte el 2011. El consum per metre quadrat va disminuir de 97,09 kwh el 2011 a 90,15 kwh el 2012. La factura de gas natural va sumar 190.000 euros el 2012, 11.000 euros més respecte l’any anterior, també a causa de l’increment de la tarifa.

Segons Canalís, “els descensos en el consum són fruit de les mesures que es van aplicant des de fa dos anys en el control de les instal·lacions de climatització i també a les bones pràctiques adoptades en el consum elèctric dels equipaments i de l’enllumenat”.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40