Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Charles Darwin (imatge de Cisco Daví)
Charles Darwin (imatge de Cisco Daví)

Dimecres 18 de novembre de 2009

Conferència/Xerrada

"Desclassificant Darwin"

A càrrec del paleontòleg Marc Furió

Activitat adreçada als alumnes dels IES, dins el cicle “La ciència en primera persona” organitzat pels Serveis Educatius Vallès Occidental VIII.

Resum de la xerrada: L’any 2009 es commemoren els 200 anys del naixement del naturalista anglès Charles Darwin (1809), i el 150 aniversari de la seva publicació més cèlebre, “L’origen de les espècies” (1859). Aquesta obra, pedra angular de tota la biologia moderna, va ser el fruit d’una llarga trajectòria professional. Darwin era un envejable coneixedor del món natural gràcies a les observacions que ell mateix havia fet arreu del món, així com a la lectura de les obres descriptives de científics i erudits contemporanis seus. “L’origen de les espècies” va ser un ‘best-seller’ científic sense precedents, i la primera edició es va esgotar ràpidament. El concepte d’evolució era colpidor i trencava amb la visió estàtica d’una natura immutable destinada a servir a l’home, tal i com establien les santes escriptures. Això li va costar a Darwin quedar assenyalat de per vida com un enemic de  la doctrina cristiana, tot i haver mantingut sempre un cert esperit religiós. Avui dia, un segle i mig després de la primera edició de “L’origen de les espècies”, la idea de natura immutable promoguda per les religions creacionistes encara és força més arrelada a la societat actual del que pot semblar. Molts dels problemes socials i ambientals que ens afecten s’arrelen en part en aquest enquistament mental que considera la natura com quelcom estàtic i il·limitadament productiu.

Marc Furió Bruno (Terrassa, 1978) és Doctor en Ciències Geològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva tesi està basada en els micromamífers insectívors fòssils del Neògen i el Pleistocè Ibèrics. Ha estat col·laborador docent en el departament de geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, on va impartir classes pràctiques de Paleontologia de Vertebrats entre els anys 2004 i 2006. Com a investigador, ha publicat diversos articles sobre micromamífers fòssils en revistes científiques especialitzades en geologia i paleontologia i ha participat en diferents congressos i workshops. Pel que fa a treball de camp, ha participat en prospeccions i excavacions paleontològiques a Geòrgia, al Marroc i a la península Ibèrica. Com a divulgador, ha realitzat diverses conferències sobre paleontologia i evolució, y ha col·laborat en llibres i col·leccions de fascicles dirigits al públic en general.

Horari | 11:30

Destinataris | Adolescència i Joventut

Organitza | SE Vallès Occidental VIII

Programa | Darwin: un home atrevit, una teoria incòmoda

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40