Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Agenda

Fotograma de "El mestre que va prometre el mar"

Divendres 23 de febrer

Cinema

Inauguració del BRAM! 2024: "El mestre que va prometre el mar"

Inauguració

Convidats: Patrícia Font, directora, i Josep Rosell, director artístic

Venda online exhaurida. Consulteu a taquilla mitja hora abans de l'inici de la sessió si hi ha entrades per anul·lacions.

Versió original (castellà i català)

Any: 2023

Durada: 105 min

País: Espanya

Gènere: Drama, basat en fets reals

Direcció: Patricia Font

Repartiment: Enric Auquer, Laia Costa, Luisa Gavasa, Ramón Agirre, Milo Taboada, Nicolás Calvo, Alba Guilera, Gael Aparicio, Eduardo Ferrés, Laura Conejero

Qualificació: no recomanada per a menors de 12 anys

Premis (2024)

Premis Goya: 5 nominacions, incloent-hi millor actor principal (Enric Auquer), millor actriu de repartiment (Luisa Gavasa), millor guió adaptat, millor música original i millor disseny de vestuari

Premis Gaudí: 6 nominacions, incloent-hi millor pel·lícula de parla no catalana, millor actor (Enric Auquer) i millor guió adaptat i guanyadora del Premi especial del públic.

Premis Feroz: 2 nominacions, millor actor (Enric Auquer) i millor actriu de repartiment (Luisa Gavasa)

Sinopsi

L'Ariadna (Laia Costa) descobreix que el seu avi busca des de fa temps les restes del seu pare, desaparegut durant la Guerra Civil. Decidida a ajudar-lo, viatja fins a Burgos, on estan exhumant una fossa comuna en la qual podria estar enterrat. Durant la seva estada a Burgos, coneixerà la història d’Antoni Benaiges (Enric Auquer), un jove mestre de Tarragona que abans de la guerra va ser professor del seu avi. Mitjançant un innovador mètode pedagògic l'Antoni va inspirar els seus alumnes i els va fer una promesa: portar-los a veure el mar.

Basada en una història real

El mestre que va prometre el mar ens submergeix en la història real d’Antoni Benaiges, un mestre de Tarragona que abans de la Guerra Civil va ser destinat a l’escola de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. També és la història de l’Ariadna, una dona busca les restes del seu besavi desaparegut a la guerra i que fa al·lusió a tantes persones que encara avui busquen els seus familiars desapareguts.

La pel·lícula entrellaça passat i present a través de dues trames que construeixen un relat sobre la memòria i la importància de no deixar caure en l’oblit la nostra història recent. La trama de l’Ariadna (Laia Costa) posa en valor la lluita de les famílies que continuen buscant els familiars enterrats en fosses comunes, mentre que la de l’Antoni (Enric Auquer) homenatja els mestres republicans, en un relat emotiu i plenament vigent.

Crítiques

"Recorda La lengua de las mariposas (...) Supèrbia interpretació d'Enric Auquer (...) la mirada d'Auquer, emocionada i carregada de valors, és tan expressiva com els seus diàlegs (...)".

Pere Vall: Fotogramas

"Resulta impossible no emmudir d'emoció davant aquest exercici de memòria col·lectiva tan lluminós com necessari (...)".

Rubén Téllez Brotons: El antepenúltimo mohicano

"Auquer fa un treball de delicadesa i d'una tendresa commovedora (...) Font tracta amb molt respecte els familiars de Benaiges (...) Una història molt trista i terrible, una pel·lícula molt bella”

Enid Román Almansa: Cinemanía

La directora: Patrícia Font

Patrícia Font és una directora i guionista barcelonina graduada a l’Escola Superior de Cine i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) que va completar els seus estudis a l’Escola Internacional de Cine i Televisió de Cuba (EICTV). Té experiència en cinema, televisió i curtmetratges. Ha dirigit capítols de la segona temporada de la sèrie d’èxit internacional Polseres vermelles, i també és guionista i directora de la sèrie Cites. També ha dirigit Les de l’hoquei, La templanza i Moebius, entre d’altres.

El seu curt Café para llevar va rebre el Premi Goya a millor curtmetratge de ficció el 2015. L’any 2019 va estrenar el seu primer llargmetratge, Gente que viene y bah. El mestre que va prometre el mar és la seva última pel·lícula, que està sent aclamada per la crítica.

Filmografia de Patrícia Font

2023 El mestre que va prometre el mar

2021 Deudas (sèrie de televisió)

2021 La templanza (sèrie de televisió)

2021 Moebius (sèrie de televisió)

2019 Les de l’hoquei (sèrie de televisió)

2019 Gente que viene y bah

2015 Cites (sèrie de televisió)

2014 Café para llevar (curtmetratge)

2011 Polseres vermelles (sèrie de televisió)

El director artístic: Josep Rosell

Josep Rosell (Tremp, 1950) és escenògraf i director artístic. Va estudiar disseny industrial a l’escola Eina de Barcelona. El 1971 va marxar a França atret pel Grup Català de París, que formaven els artistes Jaume Xifra, Joan Rabascall, Antoni Miralda i el seu cosí Benet Rossell.

El 1974 va anar a Madrid, on va fer d’ajudant de decoració de Francesc Betriu a la pel·lícula Furia española. També va treballar com a ajudant de decoració a Guapa, rica y... especial (1976) i La viuda andaluza (1977). Després, va treballar en l'ambientació a La veritat sobre el cas Savolta (1978) i Rèquiem per un camperol (1985). Va debutar com a director artístic el 1979 a Los fieles sirvientes de Betriu i La muchacha de las bragas de oro de Vicente Aranda.

El 1989 va obtenir la primera candidatura al Goya a la millor direcció artística per Si te dicen que caí, i va ser novament candidat per La pasión turca (1994), En brazos de la mujer madura (1997), La lengua de las mariposas (1999) i Juana la Loca (2001). Finalment li va ser concedit per El orfanato el 2007.

També ha participat en diverses sèries de televisió i en muntatges teatrals.

Filmografia de Josep Rosell

2023 El mestre que va prometre el mar

2022 Miró (pel·lícula per a televisió)

2019-2021 Merlí. Sapere Aude (sèrie de televisió)

2019 Matadero (sèrie de televisió)

2017 Nieve negra

2015-2016 Carlos, rey emperador (sèrie de televisió)

2015 Segon origen

2014 Perdona si te llamo amor

2007 Canciones de amor en Lolita’s Club

 

Horari | 20:30

Preu | 5 €

Destinataris | Públic general

Organitza | Comissió BRAM!

Programa | BRAM! Mostra de Cinema 2024

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador















Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40