Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Actualitat

L'alcalde, Ignasi Giménez, i la regidora de Benestar Social, Mercè Giménez, en un moment del Consell Sociosanitari
L'alcalde, Ignasi Giménez, i la regidora de Benestar Social, Mercè Giménez, en un moment del Consell Sociosanitari

La Regidoria de Benestar Social i Igualtat incrementa el seu nombre d’usuaris

Dimecres 7 d'octubre de 2009

El Consell Sociosanitari reinicia la seva activitat després que s’hagi renovat el seu reglament de funcionament

La Regidoria de Benestar Social i Igualtat va atendre l’any 2008 1450 ciutadans i ciutadanes. Així es desprèn de les dades presentades el passat dimecres, 30 de setembre, en el marc de la primera sessió d’aquest mandat del Consell Sociosanitari, un òrgan de participació que ha reiniciat l’activitat després que s’hagi renovat el seu reglament de funcionament.

Segons es va explicar, les xifres revelen una tendència a l’alça dels usuaris dels serveis socials. Mentre que l’any passat, els professionals de l’equip bàsic d’atenció social primària van rebre un total de 2.415 visites, en el període que va de gener a juny de 2009 el mateix servei ja havia rebut 2.050 visites. “Com a efecte de la crisi econòmica que estem vivint, les dades ens indiquen que ens trobem davant un increment important d’usuaris”, assenyala la regidora de Benestar Social, Igualtat i Salut, Mercè Giménez.

Pel que fa al tipus de problemàtiques ateses, destaquen per sobre de la resta les situacions vinculades a ingressos insuficients amb un 35% i a la manca d’autonomia personal, amb un 28%. A continuació, hi figuren les que fan referència a dificultats en les relacions familiars i socials (13%), a les discapacitats i malalties diverses (7%) i a les dificultats d’aprenentatge escolar (6%).

Segons l’informe que es va presentar, en un 35% dels casos, la ciutadania s’adreça als serveis socials per realitzar tràmits i gestions i en un 32% per obtenir informació i orientació. Altres tipus d’intervenció que reben els usuaris són el tractament i suport (21%) i l’assessorament, en un 12%. Pel que fa al tipus d’ajuts, entre gener i juliol de 2009, un total de 115 famílies han pogut accedir a un total de 237 ajuts. D’aquests, els més nombrosos són els que corresponen a beques de menjador escolar (60), tiquets per menjar (37) i subministres (36).  

Un altre dels eixos d’actuació de la Regidoria de Benestar Social i Igualtat és el que fa referència amb l’aplicació de la llei d’autonomia personal i atenció a la dependència. L’any passat es van tramitar 455 sol·licituds de dependència. Un total de 72 persones van rebre 10.093 hores d’ajut a domicili. També cal remarcar que l’Ajuntament ha instal·lat fins al moment un total de 307 aparells de teleassistència.

Pel que fa a l’abordatge de la violència de gènere, el servei d’atenció a la dona va atendre l’any 2008 un total de 185 visites. En total, es van derivar 29 dones al servei psicològic d’atenció a dones que han patit violència de gènere, que va a càrrec d’una psicòloga durant vuit hores a la setmana. Cal destacar que un total de 14 menors d’edat van ser derivats al servei psicològic per atenció a menors d’edat. D’altra banda, el servei d’assessoria per a dones, que és ofert per una advocada 3 hores cada 15 dies, va realitzar l’any passat 115 visites.

La primera sessió del Consell Sociosanitari va servir per presentar els nous membres d’aquest òrgan així com els objectius i les línies de treball en els àmbits de Benestar Social, Salut i Igualtat. En matèria de salut, es planteja la disminució del consum del tabac, la millora dels hàbits alimentaris, el foment de l’activitat física i la millora de la salut mental en totes les franges d’edat. Altres propòsits són la prevenció de malalties cardiovasculars, de les drogodependències i de les malalties de transmissió.

Per la seva banda, la Regidora de Benestar Social es proposa la redacció d’un pla director de Serveis Social que inclogui un pla de serveis socials bàsics, un pla d’inclusió i un pla d’equipaments. Així mateix també es planteja l’aplicació d’un protocol per a prevenció de maltractaments a la infància i l’adolescència, l’execució d’un programa d’arranjaments bàsics en domicilis de gent gran i discapacitats en risc. També es plantegen la continuació dels programes adreçats a persones amb discapacitat i a la prevenció de la violència de gènere. Recentment, s’ha engegat el programa “Més a prop”, que consisteix en la realització de visites domiciliàries a les 691 persones majors de 80 anys al municipi, amb l’objectiu de detectar les necessitats de suport i assistència d’aquest col·lectiu d’edat.

El Consell Sociosanitari comptarà amb diverses comissions de treball interdisciplinar. En seran un total de set: hàbits saludables; drogodependències; sexualitat, afectivitat i sida; salut emocional; persones amb discapacitat; igualtat d’oportunitats; i inclusió social.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Cercador





Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40