Desplegar menú

Ajuntament de Castellar del Vallès

Saltar al contingut
 

Directori

Plaça Major

Titularitat | Públic

Rep aquest nom per ser la plaça principal del poble.

Fou edificada sobre el Camp de Can Codina, terrenys propietat llavors d'Antoni Torras i adquirits pel consistori republicà dels anys 30 presidit per Antoni Tort.

Tot i que les intervencions fetes a la plaça al llarg del temps mai han tingut un caràcter unitari, des de sempre ha estat un punt de trobada dels castellarencs. En els darrers any, la Plaça Major ha estat objecte d'una profunda transformació urbanística, fet que ha contribuït a estructurar aquest gran espai en una mena de "plaça de places" on es troben localitzats diferents equipaments i serveis municipals:

Plaça antiga:

Històricament ha estat un punt de trobada dels castellarencs, ja que en aquest espai s'hi havia ubicat un mercat municipal. És un espai de repòs i propici per a la tertúlia ciutadana presidit per castanyers i que consta d'un sortidor a la part central.

Durant els anys 30, es va construir la paret que separa aquesta part antiga dels carrers del Centre i Major; per fer-la, es va utilitzar marbre de la pedrera del Comas i fou treballat per aquest, i Rogeli Clapés, oficial escultor. La font monumental, un dels elements més emblemàtics de la vila, situada al xamfrà entre els carrers Major i del Centre, és obra del picapedrer Joan Sampere.

S'hi troben ubicats el Casal d'Avis de la Plaça Major i el Punt d'Informació per a Persones amb Discapacitat. Des de davant d'aquests espais, surt un passeig que connecta amb la part més renovada de la plaça.

Plaça d'accés al Mercat:

És l'espai del carrer de Colom que dóna accés al Mercat Municipal, que l'any 2008 es va traslladar des d'un altre edifici de la plaça Major. El nou equipament està situat de forma semisoterrada sobre el lloc on antigament hi havia hagut les naus de la plaça Major i una zona d'aparcament adjacent. Per sota, compta amb un aparcament soterrani de dues plantes i 250 places. Des d'aquest espai, també s'accedirà a l'Auditori Municipal Miquel Pont.

Plaça usos cívics:

Nou espai situat sobre la coberta del Mercat Municipal, apte per a la realització de fires i esdeveniments lúdics. Cada dissabte, acull les parades del Mercat ambulant, algunes de les quals també se situen en la plaça d'accés al Mercat. Des d'aquest espai s'accedirà al nou edifici de la plaça Major que connecta amb l'Auditori i el Mercat Vell.

Plaça d'esbarjo i jocs infantils:

Nou espai resultant de l'ampliació de la plaça Major i que connecta a través d'un vial perpendicular amb el passeig Tolrà. És la zona més tova de la plaça on s'hi troben ubicats diversos jocs infantils i taules de pícnic.

Reduir el text del contingut Ampliar el text del contingut Descarregar en format PDF imprimir

Peu de pàgina

Ajuntament de Castellar del Vallès · Passeig Tolrà, 1 | 08211 Castellar del Vallès | Tel. 93 714 40 40